Ga naar Content
Noord-Holland

Drie jaar cel geëist tegen mannen die 32 slachtoffers afpersten met seksfilmpjes

4 mei 2017, 22.33 uur
Door: · Foto: ANP

ALKMAAR Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag ín de rechtbank in Alkmaar drie jaar cel geëist tegen een 27-jarige man uit Zaandam en een 30-jarige Amsterdammer in een zogeheten 'sextortion' zaak. Dat meldt het OM vandaag.

De mannen worden er volgens het OM van verdacht 32 mannen, in de leeftijd van 20 tot 50 jaar, te hebben afgeperst door middel van (dreiging met) openbaarmaking van seksfilmpjes. Deze hadden zij stiekem van de slachtoffers gemaakt. Daarnaast eist OM dat de 70.000 euro die de verdachten hun slachtoffers afhandig hebben gemaakt hen wordt ontnomen. 

Lees ook: Amsterdammer (30) en Zaandammer (27) chanteerden mannen met seksfilmpjes

De zaak kwam aan het licht in augustus 2016 toen twee mannen aangifte deden bij politie Noord-Holland. Al snel volgden er meer aangiften van mannen uit heel Nederland. De slachtoffers kwamen in contact met de verdacht via datingsites.

Uitkleden en seksuele handelingen
Zij werden uitgelokt om zich uit te kleden en seksuele handelingen met zichzelf te verrichten via een live chatsessie met een vrouw die zich ook uitkleedde. Zonder dat de slachtoffers het wisten, werden ze opgenomen. Later werden ze hiermee gechanteerd: als de slachtoffers niet betaalden zou de link naar het seksfilmpje online worden geplaatst.

"Impact is enorm"
Het is een omvangrijke zaak, op de computer van één van de verdachte stonden van 150 mannen filmpjes.  De officier van justitie zei op zitting: "De impact op de levens van de slachtoffers is enorm. Hoewel ze allen meerderjarig zijn, kan je niet aan de buitenkant inschatten hoe kwetsbaar ze zijn en wat de daden van de verdachten teweeg heeft gebracht.  Een aantal slachtoffers liep met zelfmoordgedachtes rond door deze chantage."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.