Start van hoofdcontent

EDAM

nl

Edambusters vliegen in formatie over zestien herdenkingsplekken

4 mei 2017, 15.50 uur · Aangepast 4 mei 2017, 16.46 uur · Foto: Edambusters

EDAM Tijdens de herdenkingsplechtigheden van vanavond zal het 1077 squadron van de Royal Airforces Association de Edambusters in formatie over zestien herdenkingsmonumenten in onder meer Noord-Holland vliegen.

De Edambusters bestaat uit een groep Nederlandse privévliegers die met de RAF is geassocieerd en zich inzet voor voormalige Royal Airforce-piloten. Al ruim veertig jaar voeren ze herinneringsvluchten uit boven gedenkplaatsen van gevallen vliegers in Nederland. Dit doen ze onder andere met de steun van een bejaarden- en mindervalidenhuis van ex-RAF piloten. 

Belangstelling
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn, zoals bekend, vele bommenwerpers van de geallieerden op hun terugvlucht over Duits gebied in Nederland neergestort. Hiervoor worden nog ieder jaar nieuwe herdenkingsmonumenten opgericht en er is veel belangstelling voor de herdenkingen bij deze monumenten.

Lees ook: Jan (85) waarschuwt jongeren over oorlog: "Dit mag nooit meer gebeuren"

De Edambusters vinden het een eer om deze herdenkingen te ondersteunen met een fly-past in formatie en zo de herinnering aan activiteiten van de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden. 

Zestien plaatsen
In de beginjaren werden alleen de monumenten in Zuidoostbeemster en Baarn geëerd, maar de lijst is in de loop der jaren uitgegroeid tot zestien herdenkingsplaatsen. De vlucht begint om 18.10 uur en voert onder meer over de monumenten in Opmeer, Midwoud, Blaricum en Huizen. 

Een impressie van een eerdere vlucht van de Edambusters: