Start van hoofdcontent

SLOOTDORP

nl

Het Joods Werkdorp: "Vak leren, opleiding halen en door naar het buitenland: dat was de bedoeling"

4 mei 2017, 14.01 uur · Aangepast 29 oktober 2017, 13.14 uur

SLOOTDORP Slechts weinig mensen kennen de geschiedenis van het Joods Werkdorp in Slootdorp. Inmiddels is het imposante gebouw in handen van vastgoedondernemer Joep Karel, maar meer dan tachtig jaar geleden had het een andere functie. Toentertijd werden joden daar door middel van opleidingen voorbereid op een leven buiten Europa, tot de oorlog uitbrak.

In het oudste gebouw van de Wieringermeer was van 1934 tot 1941 het Joods Werkdorp Nieuwesluis gevestigd. Het is destijds opgericht door de Stichting Joodse Arbeid, vertelt onderzoeker Lilian Peters. "Het doel was om joodse jongeren die vervolgd werden door de nazi's een opleiding te bieden waarmee ze verder konden emigreren", legt zij uit. 

Lees ook: Vastgoedondernemer wil 'Polenhotel' in Joods Werkdorp

De oprichter had al vroeg in de gaten wat er in Duitsland allemaal gebeurde en wilde een veilige plek voor de Joodse gemeenschap, en met name de jongeren, creëren. Door ze een opleiding aan te bieden, kregen zij een betere kans om te door te emigreren naar het buitenland. "Dat ging van land- en tuinbouw tot veeteelt, maar er werden ook ambachten geleerd", aldus Peters.

Regels
Het Joods Werkdorp was een zelfstandig opgerichte instantie en moest aan een aantal regels voldoen. De Nederlandse overheid stelde drie eisen: het dorp moest zelf gefinanciërd worden, er mocht geen concurrentie zijn voor de omgeving en de joden mochten niet blijven. "Vak leren, opleiding halen en door naar het buitenland: dat was de bedoeling."

Foto: Joods werkdorp - NH / Leonie de Jong