Ga naar Content
Noord-Holland

Zo krijg je de Dam op 4 mei twee minuten stil

3 mei 2017, 18.15 uur · Aangepast 3 mei 2017, 19.34 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Twee minuten stilte op een van de drukste plekken van Amsterdam lijkt onmogelijk, maar op 4 mei om 20.00 uur lukt het toch elk jaar weer. Een inkijkje in het werk dat wordt verzet.

Aan de herdenking gaat altijd een enorme logistieke operatie, veel vergaderen, dikke draaiboeken en het tijdig informeren van horeca, toeristen en winkels vooraf. Op de website van de gemeente Amsterdam vertelt Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, wat er allemaal bij komt kijken.

Lees ook: Jan (85) waarschuwt jongeren over oorlog: "Dit mag nooit meer gebeuren"

"De voorbereiding gaat het hele jaar door", vertelt hij. "We vergaderen in de Nieuwe Kerk. Het mooiste zijn de dienstvergaderingen met de politie, brandweer, de kapel, de EHBO, het Rode Kruis, de gemeente. Dan nemen we het programma door. Het zijn heel prettige bijeenkomsten. Iedereen doet zijn zegje. Op die vergaderingen heerst een familiegevoel."

Informeren
Vervolgens is het zaak om het publiek te informeren, vooral toeristen die niet van de herdenking op de hoogte zijn. "Om toeristen te bereiken sturen we zoveel mogelijk hotels folders om toeristen te wijzen op de twee minuten stilte. De horeca doet de tap om 19.45 uur dicht. De winkels zijn de rest van de avond vanaf 19.00 dicht. Ik vraag me wel af of dat met de huidige 24-uurs economie vol te houden is."

Lees ook: Ook het ov staat stil bij Dodenherdenking

Het hele scenario werkt volgens Van Kooten "op de seconde nauwkeurig" toe naar 20.00 uur, als de twee minuten ingaan. Een projectleider ziet erop toe dat dat correct gebeurt en werkt samen met enkele honderden vrijwilligers en de diensten.

Lees ook: Herdenking vluchtelingen in Amsterdam gaat door, maar op andere locatie

zo wordt Amsterdam stil op 4 mei

Foto: Gemeente Amsterdam