Ga naar Content

Verloren bekerfinale zwarte rand om allerlaatste tocht fietsende AZ-fan

ALKMAAR Als AZ gisteravond de bekerfinale had gewonnen, was dat een voor Josef Vermanen uit Alkmaar heel mooie afsluiting van een tijdperk geweest. Hij fietste 170 keer naar een uitwedstrijd van de Alkmaarse club, maar zag zijn allerlaatste fietstocht niet zo glorieus eindigen als gehoopt.

"Ik had gedacht: 'Winnen!", vertelt Josef vandaag over zijn verwachting voorafgaand aan de wedstrijd. "Voor mij een prettig gevoel en voor iedereen. Maar omdat het voor de laatste wedstrijd was, op de fiets, is het me een beetje tegengevallen."

Lees ook: AZ-fans fietsen naar bekerfinale in Rotterdam: "Het is een mooie uitdaging"

Josef fietste naast de uitwedstrijden in Nederland ook naar stadions in het buitenland voor wedstrijden van AZ. Vergeleken met andere bestemming viel de afstand naar ditmaal dus wel mee. Toch viel de fietstocht naar Rotterdam zelfs Josefs jongere fietskameraden Stefan en Radboud ditmaal zwaar.

Lees ook: AZ-fans komen op fiets aan bij de Kuip: "Het was toch wel pittig"

Ondanks de ferme tegenwind in de Bollenstreek was het drietal gisteren voor aanvang van de wedstrijd nog vol goede moed. "Een biertje en dan de beker mee naar Alkmaar", zo hadden de drie fietsende AZ-fans zich het verloop van de avond voorgesteld. 

Patatje
De hoop bleef lang levend maar net toen Josef even een patatje ging halen, opende Vitesse de score. "Wat zijn ze allemaal stil", dacht Josef toen hij terugliep. Twee minuten later stonden de Alkmaarders met 2-0 achter. 

Het betekende een uiterst teleurstellend einde van de periode waarin Josef per fiets de uitwedstrijden van AZ bezocht. Hoewel Josef ermee stopt, ziet Stefan het wel zitten de traditie voort te zetten.  

'Veel fietsen'
"Ik ben wel van plan om veel te gaan fietsen", zegt Stefan, die de uitwedstrijden als een mooie manier ziet om dat streven te verwezenlijken. Of Radboud ook na het stoppen van Josef doorgaat? "We zullen zien."

Foto: