Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlem mikt op comeback Roze Zaterdag

1 mei 2017, 18.22 uur · Aangepast 1 mei 2017, 19.03 uur
Door: · Foto: @WijkagHAA10

HAARLEM Vijf jaar na de eerste editie van Roze Zaterdag in Haarlem heeft de Spaarnestad zich opnieuw kandidaat gesteld voor het evenement. Als het aan de initiatiefnemers ligt, kleurt Haarlem in juli 2019 opnieuw roze.

Sinds de 2002 wijst de Stichting Roze Zaterdagen jaarlijks een stad aan waar het evenement plaatsheeft. Deze landelijke versie van de Amsterdamse Gay Pride heeft als doel de diversiteit van de LHBT-gemeenschap te tonen en het begrip voor de groep te vergroten.  

De editie in 2012 was zo'n succes dat de organisatie regelmatig werd gevraagd wanneer het evenement zou terugkeren. Mogelijk wordt dat dus in 2019, maar dan moet Haarlem wel 'afrekenen' met een andere provinciehoofdstad: ook Leeuwarden heeft zich kandidaat gesteld.  

Lees ook: Haarlemse Lautje niet groen maar roze

Aan wethouder Jur Botter, die het bidbook vandaag in ontvangst nam, zal het niet liggen: "Haarlem is een sociale, gastvrije stad en een actieve Regenboogstad. We hebben vertrouwen in de opzet, diversiteit en samenwerking van de initiatiefgroep Roze Zaterdag Haarlem 2019."

's-Hertogenbosch en Oss
Dit jaar is Roze Zaterdag in Noord-Brabant. Op 24 juni aanstaande staan 's-Hertogenbosch en Oss in het teken van het evenement. Die dag maakt de landelijke organisatie bekend welke stad 2019 roze kleurt. In 2018 is het evenement in Gouda (Zuid-Holland). 

In maart werd bekend dat ook Zandvoort dit jaar een gay pride krijgt. Het programma in de Noord-Hollandse badplaats staat nog niet vast, maar vormt een onderdeel van de Gay Pride in de hoofdstad. De gemeente en de organisatie hebben inmiddels ingestemd met de plannen. 

Foto: Haarlem