Ga naar Content

Jongen komt door schoolproject achter verborgen oorlogsverleden overgrootvader

BUSSUM Ian Pennekamp ging voor een schoolopdracht op zoek naar het onbekende verhaal van zijn overgrootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar wat eerst een leuke opdracht leek, bleek een donker randje te hebben.

Franz Carl Pennekamp, Ians overgrootvader, was namelijk een verrader in de oorlog.  "Hij heeft toch voor de NSB gewerkt", vertelt Ian aan NH Nieuws. "Dan ben je gewoon een verrader, want je hebt niet voor het land gekozen. Maar voor de Duitsers, de tegenstander."

Ian en andere leerlingen van scholengemeenschap Huizermaat gingen onder andere via foto's en interviews met familieleden graven in het verleden. Zo kwam Ian erachter dat Franz Carl Pennekamp in eerste instantie vocht voor het Nederlandse leger, bij de slag om de Grebbeberg. Later kwam hij via vrienden in contact met de NSB en die haalden hem over om zich aan te sluiten bij de Duitsers.

'Geen ruchtbaarheid'
Iets wat de opa van Ian, de zoon van Franz Carl, eigenlijk nooit aan zijn kinderen en kleinkinderen had verteld. "Ik denk nou, voor m'n kinderen enzo moet ik daar niet zo veel ruchtbaarheid aan geven", zegt hij voor de camera.

Ian en zijn vader betreuren dat. "Met mijn opa had ik daar heel graag over gesproken", vertelt Ians vader. "Ik heb ze heel goed gekend, maar daar hebben ze zich van weerhouden om dat te delen met een puber."

'Oorlog doet soms rare dingen'
Voor Ian heeft zijn ontdekking wel een dubbele lading: ""Als je hoort hoe aardig hij was, dan is hij dus niet die NSB'er. Oorlog doet soms rare dingen met je."

Video #164336
Foto: NH