Ga naar Content
Noord-Holland

Nog altijd onzekerheid over spectaculaire vondst op Alkmaarse vrijmarkt

26 april 2017, 16.28 uur · Aangepast 26 april 2017, 22.56 uur
Door: · Foto: Houtwyck Taxaties vof

ALKMAAR Het leven van een Noord-Hollands stel stond twee jaar geleden flink op z'n kop. Een schilderijtje dat ze in 2014 op de Koningsdagmarkt in Alkmaar hadden gekocht, bleek een jaar later alles behalve een willekeurig werk.

Taxateur Zoetmulder deed de bijzondere ontdekking op een taxatiedag in Beverwijk. Toen het stel een piepklein schilderijtje uit hun tas haalde, wist hij het vrijwel direct zeker: dit is een Jan Steen. "Je voelt gelijk: dit zit goed", zei Zoetmulder destijds tegen NH Nieuws. 

Lees ook: Peperdure Jan Steen ontdekt tijdens taxatiedag in Beverwijk: "Gekocht op de rommelmarkt"

Het schilderijtje van een dansende man bleek gekocht op de Vrijmarkt in Alkmaar, waar het stel er welgeteld vijf euro voor had neergeteld. Zoetmulder schatte destijds dat het werk 'misschien wel 20.000 euro waard' zou zijn. "Zo vaak komt een Jan Steen niet op de markt."

Signatuur
Als experts met het schilderij aan de slag gaan, lijkt er geen speld meer tussen te krijgen. "Bij de restauratie is de signatuur J.S. voor de dag gekomen", vertelt Zoetmulder. 

Lees ook: Eigenaresse inboedelwinkel na vondst Jan Steen: "Hier doen we het allemaal voor"

Toch geven ook de initialen niet de zekerheid waar de taxateur op had gehoopt. "Kunsthistoricus Wouter Kloek van het Rijksmuseum durft het nog niet toe te schrijven aan Jan Steen. Hij ziet nog een paar zwakheden." Hij doelt onder meer op het formaat: Steen maakte grotere werken. 

Rembrandt
De experts die het schilderij onder ogen hebben gehad zijn het er wel over eens dat het in het atelier van Jan Steen moet zijn gemaakt, vertelt de taxateur. "Misschien door een van zijn leerlingen, waarna hij zelf zijn signatuur eronder heeft gezet. Rembrandt deed dat ook." 

Lees ook: Is-ie nou wel of niet van Jan Steen?

Zoetmulder zelf vindt die lezing niet voor de hand liggend. "Het schilderij is waaschijnlijk gemaakt tussen 1670 en 1675. Volgens deskundigen werkten er in de laatste vijf jaar van zijn leven geen leerlingen in zijn atelier." 

Bij elkaar brengen
Een finaal oordeel zit er voorlopig niet in, al is er inmiddels wel een andere expert aangeschreven. "We hebben nog geen bericht van hem, maar als hij zegt dat het wel een Jan Steen is, dan moeten we ze maar eens bij elkaar brengen."