Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Afval scheiden in Den Helder valt vies tegen: "We leven hier op een vuilnisbelt"

25 april 2017, 18.08 uur

DEN HELDER Een regelrechte puinhoop in de wijk Nieuw Den Helder, vandaag. Het is de ophaaldag van het plastic afval en zoals op elke ophaaldag zijn tientallen zakken opengetrokken door vogels en katten. Bewoners zijn het zat: "We leven op een vuilnisbelt hier in Den Helder."

Sinds de invoering van het gescheiden ophalen van plastic afval regent het klachten. Bewoners krijgen dunne plastic zakken om het plastic afval in te doen, maar zijn er niet blij mee: "De gemeente heeft echt een kronkel in de kop om dat hier, vlak aan de kust te doen met al die meeuwen." Rij-instructeur Mike Pluijmers had vanmorgen moeite om door de straten te komen: "Ik moest slalommend om de plastic troep heen."

Rattenplaag
Als de ophaaldienst is langs geweest liggen hofjes, straten en grasveldjes nog steeds bezaaid met plastic afval dat uit de zakken is getrokken. Wijktoezichthouder Sylvia Hamerslag snapt er niets van: "Dat laat de ophaaldienst gewoon liggen en dan is het aan de bewoners dat ze elkaars vuil moeten opruimen. Dat doe je de burger toch niet aan?" Bewoners vrezen ook voor een rattenplaag. "We hebben ze al zien rennen door de straten."

Vanaf eind dit jaar laat de gemeente Den Helder de grijze rolcontainer vervangen door een oranje container voor het plastic afval. Het restafval moet vanaf 2020 voortaan in ondergrondse containers die verspreid over de stad worden aangelegd.