Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Klassieke Alkmaarse schoenmakerij sluit deuren

25 april 2017, 14.11 uur

ALKMAAR Na decennia lang als schoenmaker te hebben gewerkt, sluit de Alkmaarse ambachtsman Van Soest morgen toch echt de deuren.

"Het begon allemaal in Amsterdam, daar zat ik op de MULO, toen mijn vader me vroeg wat ik later wilde worden", vertelt Van Soest. "Ik wist dat dus niet. Toen moest ik een noveen houden, dat is negen dagen bidden tot Maria. Dat heb ik gedaan. Toen hij het na verloop van tijd nog een keer vroeg, flapte ik eruit: schoenmaker."

Gympjes
Van Soest heeft veel zien veranderen in al die jaren als schoenmaker. Volgens hem waren deze veranderingen niet altijd positief: "De grootste afgang is dat mensen de laatste jaren niet meer op schoenen lopen, maar gympjes zijn gaan dragen", vindt hij. 

Hoeveel schoenen hij in al die jaren in zijn handen heeft gehad, weet hij niet. "Daar heb ik me nooit mee bezig gehouden."

Vanaf morgen komt er dan toch echt een eind aan zijn schoenencarrière. Wat hij het meest gaat missen? Het communiceren met de mensen. Maar ook daar heeft Van Soest een oplossing voor: "Ik doe wel gewoon de deur open, ga ik in de deur staan!"