Ga naar Content

Einde dreigt voor Pluktuin van Piet: "Tranen in mijn ogen"

BAKKUM Piet Liefting uit Bakkum is er kapot van. Sinds vijf jaar runt hij een pluktuin waar mensen zelf hun eigen boeket kunnen plukken. De schuurtjes bij de tuin zijn echter illegaal en de gemeente Castricum wil ze daarom weg hebben. En dat betekent het einde van Piet's grootste hobby. "Als ik eraan denk krijg ik tranen in mijn ogen."

Stilzitten heeft hij nooit gekund. Piet Liefting uit Bakkum raakte vijf jaar geleden arbeidsongeschikt na een bedrijfsongeval. Om toch iets om handen te hebben is hij de pluktuin begonnen. En met succes. Veel mensen komen langs om hun eigen boeket bij elkaar te plukken. Voor Piet is het therapie. "De hele dag op de bank liggen is ook niks voor mij. Ik moet onder de mensen komen en nu ben ik tenminste in beweging en dat gaat perfect."

Maar volgens Castricum mag er niet gebouwd worden op zijn landje. Hoewel de gemeente het initiatief van Piet toejuicht, moet ze streng zijn. "Het klinkt lullig maar regels zijn regels", vertelt wethouder Marcel Steeman. "Wij hebben een verzoek binnengekregen om te handhaven en de bebouwing is illegaal. En daarom moeten we optreden. Als hij het mag, dan mogen anderen het ook en dat is niet de bedoeling."

Het einde
Voor Piet betekent dat het einde van de pluktuin. Hij heeft het schuurtje nodig om gereedschap kwijt te kunnen, maar ook om de bloemen te verpakken en af en toe uit te rusten met een kopje koffie. "Je merkt zelf hoeveel wind hier staat. Als de schuur weg is, houdt het op. Ik ga niet in een auto zitten om warm te worden."

Een grote teleurstelling dus en Piet hoopt dat de gemeente alsnog een uitzondering kan maken. "Ik heb geen subsidie aangevraagd als herintreder. Ik heb het allemaal zelf opgebouwd, dus eigenlijk zouden ze daar heel blij mee moeten zijn. Ik begrijp het ook niet goed. Er zijn regels, maar ze kunnen ook een uitzondering maken. Ik ben zo meteen weer veroordeeld tot liggen op de bank."

Foto: NH