Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Struikelstenen onthuld in Wijk aan Zee: "Even stilstaan"

21 april 2017, 19.45 uur · Foto: NH

WIJK AAN ZEE Ook in Wijk aan Zee liggen nu struikelstenen. Het zijn gedenkstenen die geplaatst worden in de stoep voor het vroegere huis van een slachtoffer van het naziregime.

Zoals de naam al suggereert, struikel je bijna letterlijk over deze stenen. "Dat is de bedoeling", zegt initiatiefnemer Horst Heydenreich uit de badplaats. "En dan even stilstaan bij wat deze mensen is overkomen."

Lees ook: Struikelstenen Heiloo gedenken slachtoffers WOII: "Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten"

Vrijdagmiddag werden er twee gelegd in Wijk aan Zee. Deze zijn voor de verandering niet gemaakt door Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar die de stenen aan de lopende band maakt. "Voor hem is de regel dat het moet gaan om een slachtoffer van het nazibewind", legt Heydenreich uit. "Zo niet, dan levert hij ze niet."

Lees ook: Bewoners naar rechter om struikelsteen: herinnering aan oorlog te zwaar

Dat laatste is het geval bij de nu herdachte Wijk aan Zeeërs. Daarom heeft Heydenreich de struikelstenen zelf gemaakt. "Ik ga verder", vertelt hij. "Ik wil alle Nederlanders die zijn gestorven onder de Nederlands vlag eer bewijzen. Dus ook deze twee."

Eer bewijzen
Na Wijk aan Zee, waar alle oorlogsslachtoffers nu een struikelsteen hebben, wil Heydenreich ook alle Beverwijkers die zijn gedeporteerd eer bewijzen. Het geld daarvoor hoopt hij te verdienen uit de opbrengsten van de kofferbakmarkt in Wijk aan Zee.