Ga naar Content
Noord-Holland

'Schiphol kan drukte meivakantie nauwelijks aan'

21 april 2017, 08.52 uur · Aangepast 21 april 2017, 13.37 uur
Door: · Foto: NH

SCHIPHOL De meivakantie begint vandaag en dat is ook op Schiphol goed te merken. Reisorganisatie ANVR maakt zich volgens De Telegraaf grote zorgen of de luchthaven de drukte wel aan kan.

De krant schrijft dat KLM alarm slaat, omdat door de urenlange wachtrijen zakenreizigers in de knel komen. Hoewel er een noodterminal is ingericht voor Schengen-passagiers, schieten de veiligheids- en paspoortcontroles volgens ANVR-topman Frank Oostdam te tekort. Ze kunnen het grote aantal reizigers niet snel door laten stromen. 

"Er is gebrek aan personeel en de techniek laat het vaak afweten. Wij roepen onze passagiers op om drie tot vier uur voor vertrek naar Schiphol te komen en goed te luisteren naar adviezen van reisorganisaties", aldus Oostdam. 

Brandbrief
Luchtvaartmaatschappij KLM stuurde de directie van de luchthaven onlangs een brandbrief, maar die is volgens KLM-topman Pieter Elbers niet serieus genomen. In de krant zegt hij: „Onze oproep is niet serieus genomen en werd door baas Jos Nijhuis zelfs belachelijk gemaakt in een speech.”

Lees ook: Nieuwe vertrekhal Schiphol in gebruik: "Loopt lekker door"

Schiphol verweert zich door te stellen dat het is overvallen door de plotselinge groei, maar dat is volgens Elbers onzin. "Het is een kwestie van plannen en keuzes maken. Zoals KLM genoeg piloten en stewardessen op vluchten moet hebben, dient Nijhuis te zorgen voor voldoende personeel bij veiligheidscontroles van Schiphol, voldoende poortjes en incheckbalies."

Clowns
Hij hekelt de keuzes van de luchthaven. „Ik heb liever dat Schiphol extra handjes bij de beveiliging inzet dan clowns bij wachtende passagiers”, zegt KLM-topman Pieter Elbers tegen De Telegraaf.