Ga naar Content
Noord-Holland

Vader omgekomen AZ-fan in slachtofferverklaring: "Stefan was de hele wereld voor ons"

20 april 2017, 23.47 uur · Aangepast 21 april 2017, 00.14 uur
Door: · Foto: NH / Anne Klijnstra

HEERHUGOWAARD De familie van de omgekomen Stefan Koppes uit Heerhugowaard heeft het intens zwaar. Dat werd duidelijk uit de slachtofferverklaring die Stefans vader voorlas tijdens de rechtszitting vandaag rond het overlijden van zijn zoon. De man die verdacht wordt van het doodrijden van Stefan hoorde 18 maanden cel tegen zich eisen.

Door verslaggever Anne Klijnstra

De rechtszaal in Alkmaar en de publieke tribune was goed gevuld vandaag. Familie en vrienden waren in grote getalen naar de rechtbank gekomen om te zien en te horen wat er in de zaak rond hun geliefde zoon, broer en vriend besproken werd.

Lees ook: 18 maanden cel geëist voor doodrijden Stefan (28)

Verdachte Iwan de M. deed soms hortend en stotend zijn verhaal. Dan opeens reageerde hij fel wanneer hij het niet eens is met de feiten die de rechter hem voorhoudt. Iwan de M. (33) reed én te hard, én door rood én was bezig of bezig geweest met zijn mobieltje toen hij Stefan Koppes van zijn snorscooter reed. De M. erkent dat hij te hard reed. Maar niet zo hard als de onderzoekers hadden berekend: minstens 70 km/u waar 50 is toegestaan. Maar bewijzen dat het anders is gegaan kan hij niet.

De ouders en broer van Stefan Koppes horen het allemaal aan. Totdat zij zelf het woord krijgen. Namens de familie leest vader Koppes een uitgebreide slachtofferverklaring voor. "Een ongekend en vreselijk misdrijf", zo noemt hij de aanrijding op 22 juli vorig jaar op de kruising van de Zuidtangent en de Westtangent. Op die plek sterft zijn oudste zoon. Hij was onderweg naar het station om zijn vriendin op te halen. Ze zou voor het eerst bij Stefan thuis komen.

Lees ook: AZ-fans brengen groots eerbetoon aan verongelukte Stefan

"Schokkend". "Confronterend". "Onnodig". Soms wordt het vader Koppes te veel en ontsteekt hij in woede. "Een gewetenloze wegpiraat, die gewelddadig kwam aanrijden en Stefan met zijn hoofd op het asfalt deed knallen". Hij vertelt hoe zijn zoon eruit zag toen hij een dag later werd thuis gebracht. "Zwaar gehavend. Zijn achterhoofd verbrijzeld. Dit is dus hel", omschrijft hij zijn gevoel. "Heel veel vrienden van Stefan komen langs. Het verdriet is inmens."

"Het onmenselijke gevoel van een gebroken hart bestaat echt", vertelt hij. De verklaringen van de verdachte helpen niet. "Hij heeft het steeds over ik, ik, ik. Maar wij eten en slapen niet meer. Alles is hopeloos. Sinds Stefans dood heb ik nog niet kunnen werken. Het is een aanslag op de familie."

"Stefan was de hele wereld voor ons", sluit hij af. "Ons leven is in een klap: over-leven. Wij hopen op gerechtigheid."