Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Man veroordeeld tot tbs voor neersteken 13-jarige jongen

18 april 2017, 17.02 uur · Aangepast 18 april 2017, 17.23 uur · Foto: Shutterstock

ALKMAAR De 29-jarige Pim van F., die in november 2015 een 13-jarige jongen uit Heerhugowaard neerstak, is vanmiddag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man uit Heiloo is veroordeeld voor poging tot doodslag. Een poging tot moord kon niet worden bewezen, omdat de man ontoerekeningsvatbaar is.

Het 13-jarige jongetje fietste op 30 november 2015 van school naar huis, toen hij werd ingehaald door de 29-jarige Pim van F.. Op de Middenweg in Heerhugowaard duwde hij de jongen op de grond en stak hem met een keukenmes. "Ik wist dat ik iets slechts ging doen en hoorde stemmen in mijn hoofd dat het van God moest. Het ging erg slecht met me", vertelde de man twee weken geleden toen de zaak inhoudelijk werd behandeld. 

Lees ook: Willekeurige steekpartij op 13-jarige jongen zorgt voor onrust Heerhugowaard

In het ziekenhuis werd duidelijk dat het slachtoffer geluk heeft gehad. Hij had een wond aan de linkerkant van zijn borstkas en ook zijn long was geraakt. De man bleef lange tijd op vrije voeten, maar belde uiteindelijk uit wroeging zelf met de politie. "Ik voelde mijn ziel niet meer en heb er veel spijt van. Ik denk weleens dat ik naar de hel ga."

Ontoerekeningsvatbaar
De rechter veroordeelt de man nu tot tbs met dwangverpleging. Dat terwijl justitie naast tbs ook een jaar cel had geëist. Maar volgens de rechter was hij ten tijde van de steekpartij ontoerekeningsvatbaar omdat hij gehandeld heeft onder een ziekelijke stoornis van het geestvermogen. De rechter verwacht dat Pim van F. een langdurige behandeling nodig heeft.