Ga naar Content

Gevluchte Syrische muzikant wil weer spelen en zoekt band

KROMMENIE De uit Syrië gevluchte muzikant Joe Alkhazen, die in Krommenie verblijft, heeft een droom. Hij wil heel graag weer muziek maken en optreden. Maar hij heeft geen band, en geen instrument. Daar is hij nu naar op zoek.

Samen met andere nieuwkomers wil Joe een muziekgroep beginnen. "We zullen eerst vooral Arabische muziek gaan maken." vertelt hij. "Maar later misschien ook Nederlandse muziek en andere talen."

Een repetitieplek heeft hij al. De muziekschool Fluxus in Zaandam biedt ruimte en instrumenten.

Arabische muziek
Maar het belangrijkste instrument voor Joe staat daar niet. Een speciaal keyboard waarop hij de tonen uit de Arabische muziek kan spelen. In Syrië had hij zo’n instrument. Maar die heeft hij moeten verkopen om de bootreis naar Turkije te kunnen betalen.

"Misschien willen mensen wel een instrument sponsoren." zegt Gerard Lommerse van de Volksuniversiteit Zaanstreek. Hij helpt Joe met het verwezenlijken van zijn droom. "We starten op 21 april om 10.00 uur in de muziekschool Fluxus, Westzijde 148 in Zaandam, om mensen te ontmoeten die samen met Joe muziek willen maken. Vandaar uit gaan we verder kijken. En we kunnen ook alle hulp gebruiken om verder te komen."

Festivals
Het doel is om te gaan optreden op festivals en bijeenkomsten in de Zaanstreek. Lommerse: "Een inkomen verdienen met dat waar je goed in bent, lijkt mij een doel om te kunnen overleven in het land waar je naar gevlucht bent."

Joe is zich aan het verdiepen in de Nederlandse muziek. Het Wilhelmus kan hij spelen op de piano. En hij luistert naar echte Hollandse artiesten. "André Hazes en Guus Meeuwis. En twee muzikanten die samen optreden. Maar ik weet niet meer hoe ze heten."

Foto: NH / Marjorie Noë