Ga naar Content

Basisschoolleraren luiden de noodklok: "Het is vijf voor twaalf"

NOORD-HOLLAND De politiek moet direct ingrijpen om ervoor te zorgen dat het basisonderwijs niet verloren gaat. Dat is de boodschap van het comité Primair Onderwijs in Actie. Zij zien dat de problemen zich opstapelen, maar een oplossing blijft uit.

Die problemen komen in alle soorten en maten, vertelt de Haarlemse Olga Hock. In de 38 jaar dat zij voor de klas staat, houdt ze zich steeds meer bezig met administratieve handelingen. "Dat kan gaan om werkjes van kinderen nakijken, om het klaslokaal vegen, want dat moeten we zelf doen. Ook iets als het afval scheiden doen wij, want we willen onze kinderen meegeven dat we iets voor het milieu doen."

Lees ook: Juf Femke boos over hoge werkdruk onderwijs: "Kinderen de dupe"

Het comité Primair Onderwijs in Actie wil daarom dat het kabinet extra geld uittrekt voor het basisonderwijs. Als dat niet gebeurt, dreigt de groep met een staking die een week duurt. "Het is echt vijf voor twaalf nu. Als we nu niet ingrijpen, gaat er een hele generatie verloren", zegt Thijs Roovers van het comité.

Somber
Olga deelt die sombere toekomstschets. "Er moet echt iets gebeuren nu. De werkdruk is te hoog, we worden slecht betaald en de klassen zijn te vol. Dan overheerst het gevoel dat je er niet voor elk kind kan zijn."

Foto: NH