Ga naar Content

Is bamboe het geluidsscherm van de toekomst? In Oudkarspel testen ze het

OUDKARSPEL Je kent ze van glas en van beton: geluidsschermen langs de weg die verkeersherrie tegenhouden. Effectief, maar mooi is anders. In Oudkarspel pakken ze het anders aan. Daar testen ze sinds anderhalf jaar een geluidsscherm van bamboe.

"Het gaat heel voorspoedig", vertelt projectleider Arjen Mink van de provincie Noord-Holland. "De bamboe gedraagt zich erg goed. De wortelgroei blijft binnen de perken en de bamboe groeit goed. Eigenlijk precies zoals we verwacht hadden."

Mooier
De bamboehaag langs de Schagerweg (N245) is 150 meter lang en zes meter breed. Uiteindelijk moet de bamboe zo'n vijf tot zes meter hoog worden. Maar waarom bamboe? "Bamboe is goedkoop in de aanleg, duurzaam en ik kan me voorstellen dat mensen er liever tegenaan kijken dan naar een hard geluidsscherm", aldus Mink.

Lees ook: Wereldprimeur: Bamboebos als geluidswand langs N245

Levend bamboe als geluidsscherm is ontstaan bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Het idee werd omarmd door de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en Stadsregio Amsterdam. Voor de proef, die uiteindelijk vijf jaar duurt, is er gekozen voor de N245 omdat de berm breed genoeg is en het verkeer voldoende geluid produceert om goed onderzoek te doen. 

Koeien
Binnenkort volgt een geluidsmeting om te bekijken of een bamboehaag echt een goed alternatief is voor de traditionele betonnen en stalen geluidsschermen langs de Nederlandse wegen. Voorlopig hebben vooral de koeien van buurman Kees Koning er profijt van. "In de zomer liggen ze lekker in de luwte en uit de herrie", lacht de veehouder.

Foto: NH/Anne Klijnstra