Ga naar Content
Noord-Holland

OM eist tachtig uur tegen Kudelstaarter voor lynchclip Sylvana Simons

12 april 2017, 19.56 uur · Aangepast 12 april 2017, 20.52 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Op de eerste dag van het proces rond de bedreiging, discriminatie en belediging van Sylvana Simons heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag een werkstraf van tachtig uur geëist tegen de Kudelstaarter die een controversiële video over Simons online zette. Vier anderen hoorden werkstraffen van zestig uur tegen zich eisen.

De zwaarste straf hoorde de 37-jarige Marcel K. uit Kudelstaart eisen. Hij wordt ervan verdacht Simons in november 2016 op internet met de dood te hebben bedreigd. Dat gebeurde met een filmpje waarin hij haar gezicht had gefotoshopt op de hoofden van door de Ku Klux Clan opgehangen mensen en waarbij hij het liedje 'Oh Sylvana' als achtergrondmuziek had gebruikt.

Lees ook: Kudelstaarter (37) opgepakt voor bedreigende Sylvana Simons-clip

K. had het filmpje "in een opwelling" gemaakt, zei hij, gefrustreerd door de opstelling van Simons in de discussie over Zwarte Piet. "Het was allemaal flauwekul, zeker niet bedoeld om angst aan te jagen." Hij bood in de rechtszaal zijn excuses aan aan Simons, nadat zij had uitgelegd wat de impact van het filmpje was geweest.

Werkstraffen
K. was de vijfde verdachte die vandaag terechtstond. Eerder op de dag hadden de aanklagers werkstraffen van zestig uur geëist tegen vier mannen die worden verdacht van opruiing. Volgens het OM hebben zij opgeroepen tot geweld tegen Simons.

De mannen hadden zich op Facebook kwaad gemaakt over de opstelling van Simons in het debat over Zwarte Piet. "Ik wilde niemand iets aandoen, maar ik keurde af hoe de pietendiscussie ging", zei Wouter van der S. (33) uit Gorinchem. "Ik zit hier omdat ik iemand hielp die zwart is. Hij is al mijn leven lang mijn vriend en van alle kinderen: Zwarte Piet", zei Bouke van der K. (42) uit Rotterdam.

Sylvana Simons hekelde het "gebrek aan empathie" dat zij signaleerde bij de verdachten. "Hoe zouden zij zich voelen als over hen zou worden geroepen dat zij aan de galg moeten worden opgehangen?", zei zij. Door de "hetze" die tegen haar is gevoerd, is ze haar baan, inkomen en gevoel van veiligheid kwijt, zei ze.

Lees ook: Sylvana Simons zelf aanwezig bij rechtszaak tegen bedreigers

Het OM noemde de strafzaak een signaal aan de samenleving. Volgens de aanklagers is het zaak dat iedereen gaat begrijpen dat niet altijd en overal alles maar mag worden gezegd. "Wij hopen dat het maatschappelijke debat hierdoor in de toekomst fatsoenlijker wordt gevoerd."

Lees ook: Twintig mensen vervolgd voor bedreiging Sylvana Simons

In de zaak staan 22 verdachten terecht. Het proces gaat donderdag verder. De uitspraak is 18 mei.