Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Zaankanter wil in wagen van afval naar de Zuidpool rijden

11 april 2017, 17.34 uur · Aangepast 11 april 2017, 18.00 uur

ZAANDAM Zaankanter Edwin ter Velde is met een bizar project bezig. Hij wil met een wagen van afval naar de Zuidpool rijden: "We willen laten zien dat het kan."

Het begon allemaal met een bakje champignons. Net toen Edwin het bakje wilde weggooien, bedacht hij zich en stelde hij zichzelf de vraag hoe hij van zoiets waardeloos iets waardevóls kan maken. 

Zo begon de droom die nu werkelijkheid is geworden. Momenteel legt Edwin de laatste hand aan zijn Solar Voyager. Het is een wagen die helemaal is opgebouwd uit zwerfplastic. Het zwerfafval is van straat geplukt door kinderen van verschillende basisscholen in de provincie. Het vuil is omgesmolten tot printdraad, waarvan Edwin een enorme bouwpuzzel heeft gemaakt. 

Kers op de taart
Begin mei wil de Zaankanter met zijn team Clean2Antarctica de wagen testen op IJsland. In december moet de Solar Voyager de Zuidpool bereiken. Edwin is al blij dat zijn droom nu in de loods staat. "We hebben bewezen dat het kan. Als we Antarctica bereiken, is dat alleen nog maar een kers op de taart."

Foto: NH/Mischa Korzec