Ga naar Content

Helderse vissers brengen reuze-heilbot aan land: "Dit maak je maar één keer mee"

DEN HELDER Rond 4 uur vanmorgen liep de HD-36 Volharding de haven binnen met aan boord een unieke lading. Tijdens hun 17-daagse visreis lag er ineens een heilbot in de netten van 1,82 meter lang.

"Het net sleept aan de achterkant van het schip en toen zagen we die heilbot liggen, wij juichen natuurlijk!", vertelt schipper Mick Zijlstra. Vorige week werd zijn heilbot landelijk nieuws nadat hij een foto op facebook had gezet. "Ja, iedereen beldde! Dat is toch prachtig."

Lees ook: Helderse visser vangt reuze-heilbot in Noordzee: 'Zo groot als een mens'

Vanmorgen vroeg werd meteen het ruim leeggehaald. Vader Rick komt, als hij zelf niet mee is geweest, altijd even helpen. "Dit is uniek." Een beetje jaloers is hij wel dat hij deze keer niet mee was. "Maar ik gun het de jongens van harte hoor", lacht hij erbij. In de visafslag blijkt de heilbot maar liefst 67 kilo te wegen. "Ja, en dan zijn de ingewanden er al uit hè, dan kun je er zo nog tien kilo bij optellen."

Feest
Mick heeft goede hoop op een mooie prijs voor de kanjer: "Hij is beroemd dus dat komt vast goed." Tijdens de veiling komt de prijs neer op 22,89 per kilo. De heilbot levert dus 1533 euro op. "Een mooie prijs", glundert Mick. Het wordt feest in huize Zijlstra. "Maar dat is het altijd als papa thuis komt hè", lacht de schipper naar zijn kleine zoontje.

Foto: NH/Matthijs Gemmink