Ga naar Content

Amstelveense dames maken ontbijt voor 1000 vluchtelingen op Lesbos

AMSTELVEEN Dorien Keus, Willeke Koops en Yvonne Teitsma gaan van 20 tot 29 mei de handen uit de mouwen steken in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos. Namens de stichting Because We Carry gaan ze een week lang elke dag een ontbijt verzorgen voor de 1000 vluchtelingen die daar vastzitten.

Om geld in te zamelen organiseerden de dames vanochtend een ontbijt in de Paaskerk van Amstelveen. Ongeveer 50 parochianen gaven gehoor aan deze oproep en kregen tijdens een uitgebreid ontbijt ook de nodige informatie over de uitzichtloze situatie van de vluchtelingen op Lesbos.

"Je wenst het niemand toe om zo lang in een hutje te blijven leven", zegt Yvonne Teitsma tegen NH. "Ze kunnen niet terug en ze kunnen ook niet vooruit", vult Dorien Keus aan. "En daarom vind ik het ook zo belangrijk om dit ontbijt te organiseren, dat mensen even weer aandacht hebben voor dit probleem."

Mega-ontbijt
De dames hebben berekend dat er zevenduizend euro nodig is om het mega-ontbijt op Lesbos te bekostigen. Het is echter geen luxe ontbijt dat ze krijgen.

"Bananen, croissantjes, komkommers en nutella, dat is het wel zo'n beetje", legt Willeke Koops uit. Het gaat ze dan ook vooral om het contact en de steun die ze de vluchtelingen kunnen bieden.

Centje bijdragen
De parochianen vinden het een goed initiatief en dragen graag een centje bij. "Ik vind het heel dapper wat ze doen", vertelt er een aan NH. De dames zien zichzelf daarentegen niet als helden. "Ik heb de mogelijkheid en mijn man past een week op de kinderen, dus waarom zou je niet een weekje van je tijd opofferen", aldus Dorien. 

Foto: Robbert Bianchi /NH