Blauw-Wit moet landstitel aan TOP laten

8 april 2017, 22.30 uur · Aangepast 9 april 2017, 01.08 uur
Door: · Foto: NH/Edward Dekker

AMSTERDAM Het sprookje is over voor Blauw-Wit. De ploeg, die tegen de verwachting in de finale van de Korfbal League bereikte door PKC uit te schakelen, moest het landskampioenschap met 18-22 aan TOP uit Sassenheim laten. Die ploeg prolongeert daarmee de titel. Het was Mick Snel die met acht doelpunten, waarvan vijf in de tweede helft, Blauw-Wit de das om deed.

Het was voor beide ploegen lastig in de beginfase om te scoren. Dat kan te maken hebben met het spelen in de Ziggo Dome, zo'n grote hal met 12.000 supporters geeft een heel ander ruimtelijk gevoel. Maar het kan net zo goed te maken hebben met de zenuwen die met zo'n finale gepaard gaan.

Rust 10-11
Het ging in de eerste helft puntje om puntje waarbij Marc Broere en Momo Stavenuiter voor Blauw-Wit de meeste scores voor hun rekening namen. Broere werd goed vrijgespeeld en als hij vrij kan aanleggen dan heeft hij een hoog scoringspercentage. Blauw-Wit nam kort twee punten voorsprong bij 7-5, maar bij de rust was de voorsprong voor TOP: 10-11.

In de tweede helft was het Mick Snel, waarschijnlijk de beste speler van de Korfbal League, die de voorsprong voor TOP uitbouwde. Bij Blauw-Wit hielden Marc Broere (6 doelpunten) en Momo Stavenuiter (7) de ploeg in de race. Ten opzichte van de wedstrijden in de halve finale van de play-offs tegen PKC lieten de vrouwen van Blauw-Wit het een beetje afweten in aanvallend opzicht. Daardoor kon TOP steeds verder uitlopen.

Publiekswissels Koelman en Broere
Met nog anderhalve minuut te spelen kreeg Mandy Koelman een publiekswissel. Koelman speelde haar laatste wedstrijd voor Blauw-Wit en gaat een jar op wereldreis. Later kreeg ook de 37-jarige Marc Broere nog een publiekswissel, maar Broere baalde omdat hij nog nooit zo dicht bij het kampioenschap was geweest.

"Tweede helft lukte het niet meer"
"We speelden goed in de eerste helft", vond Broere, "maar in de tweede helft lukte het niet meer. De afronding bij de vrouwen ontbrak. Als die er ook een paar inschieten is het een andere wedstrijd. Maar de beste ploeg heeft gewonnen." Of de oudste speler van Blauw-Wit nog doorgaat weet hij nog niet. "Ik ga de tijd nemen om daar goed over na te denken. Fysiek kan het nog wel."

Zondag zie je om 17.15 uur in NH Sport een reportage over Marc Broere die zijn eerste zaalkorfbalfinale speelde.