Ga naar Content
Noord-Holland

Insluiper verliest testikel bij bezoek aan Artis: "Zichzelf op hek gespietst"

8 april 2017, 14.24 uur · Aangepast 8 april 2017, 15.13 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Een man die onlangs buiten de openingstijden dierentuin Artis probeerde binnen te komen, heeft een hoge prijs betaald voor zijn illegale bezoek. Toen de man over het hek probeerde te klimmen, ging er iets mis en boorde een punt van het hek zich dwars door zijn teelbal.

Dat zegt een Artis-directeur Haig Balian vandaag in een interview met Het Parool. Aanleiding voor het interview is de recente dood van een pelikaan en de diefstal van tien pelikaaneieren, waar eveneens een stel nachtelijke insluipers verantwoordelijk voor wordt gehouden.  

Lees ook: Woedende reacties op nieuws gedode pelikaan Artis: "Zinloos en hartverscheurend"

Hoewel Artis al sinds de opening in 1838 last heeft van insluipers, gaat het zelden zo mis als bij de insluiper die onlangs over de omheining probeerde te klimmen. "Laatst heeft iemand z'n teelbal verloren nadat 'ie zichzelf op het hek had gespietst", vertelt Balian tegen de krant. 

'Ergens wel triest'
"Wij hebben hem eraf moeten halen", gaat de directeur verder. "Ergens ook wel triest, het was iemand die heel graag naar Artis wilde." Het had niet veel gescheeld of de insluiper had het niet kunnen navertellen. "Als het één centimeter ernaast was geweest, was hij doodgebloed."

Lees ook: Pelikaan Artis na inbraak overleden door stress

Over het motief van de diefstal van de pelikaaneieren tast de dierentuin nog in het duister. Balian vermoedt dat de insluipers het specifiek hadden gemunt op de eieren.

Handel
"Misschien dat de eieren interessant zijn voor de handel [...]. Als voorzichtig met de eieren wordt omgegaan kunnen ze nog uitkomen." Omdat er geen gebroken eierschalen zijn gevonden, ligt vandalisme volgens Balian voor de hand ligt.