Ga naar Content

Drie jaar ruzie over omstreden grafzerkkunstwerk: "Voor de zomer weg"

EGMOND AAN ZEE Een kunstwerk dat lijkt op grafzerken. Daar raken ze in Egmond aan Zee niet over uitgesproken. Van de belofte dat het weggehaald zou worden, is na bijna drie jaar nog steeds niets terechtgekomen.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Sinds het kunstwerk in juni 2014 in de tuin van verzorgingshuis de Prins Hendrikstichting (PHS) is geplaatst, wordt er over gebakkeleid. De een vindt het vreselijk, de ander prachtig.

Lees ook: Gemengde reacties op nieuw kunstwerk Egmond

Het gaat allemaal om het kunstwerk 'De Microben' van de Egmondse kunstenares Louk van Meurs. Zij overleed in 2013 en een van haar laatste wensen was dat het kunstwerk, dat uit vijftig gietijzeren delen bestaat, een plekje zou krijgen in Egmond aan Zee. Dorpsvereniging De Parel wilde die wens respecteren en daarom regelde de vereniging een plekje in de tuin van het verzorgingshuis.

Gedonder
Sindsdien was er gedonder. "Grafzerken in een tuin van oude van dagen, dat kan niet", was de teneur op Facebook. Toen ook nog bleek dat de tuin, net als het gebouw van de PHS, rijksmonument is en dat daar niet zomaar iets aan veranderd mag worden, was het lot van het kunstwerk beslecht. Tenminste, zo leek het, want de microben staan er nog steeds.

Lees ook: Omstreden kunstwerk Egmond moet worden verplaatst

"Beloofd was dat ze aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 weg zouden zijn", stelt een omwonende. "Je ziet het. Ze staan er nog steeds." Wethouder Odile Rasch beaamt dat het lang duurt. "We zijn samen met de dorpsvereniging op zoek gegaan naar een andere plek, maar die is nog steeds niet gevonden."

Oplossing
De gemeente probeert een oplossing te vinden waar voor- en tegenstanders van de locatie van het kunstwerk zich in kunnen vinden. "Met zachte hand zijn we zoekende", verklaart de wethouder.

Dat anderen die hand wat harder willen zien, begrijpt ze. "Die kan ik in zoverre geruststellen dat we vóór de zomer die beelden daar gaan weghalen. Als er geen andere plek gevonden wordt, gaan ze zolang in de opslag."

Komende dinsdag vergadert Dorpsvereniging De Parel weer over het kunstwerk. Voor die tijd wil de voorzitter niet reageren op de kwestie.

Foto: Anne Klijnstra