Ga naar Content
Sport

Ajax krijgt nieuw supportershome in parkeergarage Arena

6 april 2017, 19.45 uur · Aangepast 7 april 2017, 13.20 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het heeft ruim twee jaar moeten duren, maar Ajax-aanhangers gaan een nieuw supportershome krijgen en wel op de zuidzijde in de parkeergarage van de Arena.

De gemeente, Ajax, de Arena en de Stichting Beheer Supportershome (SBS) hebben dat vanmiddag besloten. Met het zetten van de handtekeningen lijkt er een einde gekomen te zijn aan jaren van procederen - tot aan de Hoge Raad aan toe - en eindeloze gesprekken tussen alle betrokken partijen.

900m2
Afgesproken is dat Ajax eigenaar gaat worden van het nieuwe supportershome, dat ongeveer 900 vierkante meter groot gaat worden. De club gaat ook voor de bouw van het home zorgen, daardoor is een garantstelling van de gemeente van twee miljoen euro niet meer nodig en loopt de stad dus geen financieel risico. Een woordvoerder van Van der Laan noemt de relatie van de gemeente richting Ajax en de supporters daardoor 'zuiverder'.

De gemeente draagt dus geen verantwoordelijkheid meer voor de bouw, maar offert wel ongeveer 65 parkeerplaatsen op, de stad is namelijk eigenaar van de parkeergarage. Maar omdat er een aantal jaar geleden een afschrijving is gedaan op de garage, gaat het opgeven van de parkeerplaatsen de gemeente geen geld kosten.

Criminele activiteiten
Voorheen werd het supportershome vaker in verband gebracht met een groep harde kern-supporters die het clubhuis gebruikte voor criminele activiteiten, waaronder drugshandel. Om dat soort praktijken te voorkomen kunnen bepaalde personen uit het nieuwe supportershome geweerd worden.