Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Zorgen om Schiphol zwellen aan na veiligheidswaarschuwing onderzoeksraad

6 april 2017, 15.45 uur · Aangepast 6 april 2017, 16.32 uur · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL Het kritische rapport over de veiligheid op Schiphol dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag naar buiten bracht, heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd onder belanghebbenden. Zowel natuurbeschermers als de Tweede Kamer maken zich grote zorgen.

De OVV oordeelt dat verdere groei van de luchthaven alleen verantwoord is als eerst grondig werk wordt gemaakt van de veiligheid van het vliegverkeer. Natuurbeschermers zien hierin een goede aanleiding voor een einde aan de groei van de luchthaven.

Zo vindt de Natuur- en Milieufederatie dat Schiphol de grenzen aan de groei inmiddels heeft bereikt. Als het aantal vliegbewegingen niet verder toeneemt, is dat volgens de organisatie winst voor de gezondheid van 2 miljoen omwonenden, die dan ook minder last hebben van vliegtuiglawaai. 

'Veiligheid voorop'
De Tweede Kamer heeft een gesprek aangevraagd met staatssecretaris Sharon Dijksma om haar aan de tand te voelen over de conclusie van de OVV. Onder meer PVV, GroenLinks, SP en PvdA vielen D66-Kamerlid Rob Jetten, die om de komst van Dijksma had gevraagd, bij. 

Jetten is geschrokken van de stevige conclusies van de OVV en benadrukt dat 'de veiligheid absoluut op de eerste plaats moet staan'. Hij wijst erop dat de raad niet alleen heel concrete aanbevelingen doet aan Schiphol, maar ook aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.