Ga naar Content
Noord-Holland

Hier ging het bijna mis op Schiphol: drie voorbeelden

6 april 2017, 15.06 uur · Aangepast 6 april 2017, 15.43 uur
Door: · Foto: Onderzoeksraad voor Veiligheid

SCHIPHOL De groei van het vliegverkeer op Schiphol gaat sinds 2014 gepaard met een toename van het aantal incidenten. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een vandaag verschenen rapport over de veiligheid op en rond de luchthaven. In een video beschrijft de OVV drie situaties waarbij het bijna mis ging.

2007: Bijna botsing door kruising start en landingsbanen
In het rapport beschrijft de Onderzoeksraad de complexiteit van Schiphol. Dit komt onder andere door de 'lay-out' van Schiphol. "Het complexe stelstel van banen en de ligging van banen en terminals, creëren risico's voor incidenten en ongevallen. De ligging van de start en landingsbanen die elkaar in het verlengde kruisen, vergroten de kans op ongevallen."

Lees ook: Onderzoeksraad: Schiphol moet veiliger om verder te groeien

De Onderzoeksraad refereert vervolgens aan een incident in 2007. Een toestel dat wilde landen op de Zwanenburgbaan moest op het laatste moment een doorstart maken. Inmiddels steeg een vliegtuig met toestemming van de luchtverkeersleiding op vanaf de Kaagbaan. "Dit had kunnen leiden tot een botsing."


2016: Vliegtuig moet doorstart maken om botsing te voorkomen
Ook recenter leidde de complexiteit van de luchthaven tot een bijna-botsing. "Het ontwerp van de luchthaven maakt het noodzakelijk start en landinsdbanen te kruisen (...) Als de start en landingsbanen in gebruik zijn, brengt dit risico’s met zich mee", schrijft de Raad.

In 2016 ging het dan ook bijna mis. Een toestel dat werd gesleept, kreeg onterecht toestemming om de Aalsmeerbaan over te steken. Een vliegtuig dat de baan naderde voor een landing, moest daardoor een doorstart maken om een botsing te voorkomen.


2010: Piloot gebruikt verkeerde baan
Ook voor piloten zijn de vele taxibanen en op- en afritten soms verwarrend. In 2010 dacht een piloot van een Boeing 737 dat hij vanaf de Zwanenburgbaan opsteeg. Maar dat gebeurde van de hieraan parallel gelegen taxibaan.