Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Man die 13-jarige jongen neerstak: "De stemmen in mijn hoofd dwongen me ertoe"

4 april 2017, 21.50 uur · Aangepast 5 april 2017, 00.11 uur · Foto: Shutterstock

ALKMAAR De 29-jarige Heilooër, die ervan verdacht wordt van het neersteken van een 13-jarige jongen in Heerhugowaard, moet als het aan justitie ligt voor één jaar de cel in. Ook is tbs met dwangverpleging tegen hem geëist. ''Ik was volkomen bezeten'', vertelde de Pim van F. Dit is zijn verhaal.

Van regioverslaggever Tom Jurriaans. 

Het is 30 november 2015 als verdachte Pim van F. vanuit zijn woning in Heerhugowaard het balkon over klimt. F zit in een begeleid wonen project omdat hij al jaren kampt met ernstige psychische problemen. Zo heeft hij autisme, is hij depressief, heeft hij een persoonlijkheidsstoornis en is zwaar verslaafd aan wiet. In een kast in zijn kamer teelt hij stiekem zijn eigen voorraad hennep.

Stemmen in mijn hoofd
In zijn tas stopt hij een gekarteld keukenmes. "Ik wist dat ik iets slechts ging doen en hoorde stemmen in mijn hoofd dat het van God moest. Het ging erg slecht met me. Ik was elke dag stoned en had geen besef meer van de realiteit. Ook heb ik geprobeerd mezelf van kant te maken. Ik ben toen over het balkon geklommen om de camera's te ontwijken. Ook had ik handschoenen aangetrokken om ervoor te zorgen dat er geen vingerafdrukken op het mes stonden", vertelt hij in de rechtszaal.

Lees ook: Man meldt zich bij politie voor neersteken 13-jarige jongen Heerhugowaard

Met het mes in zijn tas besluit hij een stuk te gaan fietsen. Het 13-jarige slachtoffer fietst op dat moment op de Middenweg in Heerhugowaard met vriendjes van school naar huis. "Toen ik hem zag, wist ik meteen dat ik hem moest pakken. Waarom, dat weet ik niet precies. Hij zei iets van 'sjaal voor je bek' dat was mijn motivatie. Ik had niks tegen hem maar ben erachteraan gefietst. Niets kon mij stoppen."

Pim van F haalt uiteindelijk de jongen in en snijdt hem de pas af. Het slachtoffer stapt van zijn fiets en schrikt als hij het mes ziet. "Ik heb hem toen op de grond geduwd en stak hem een keer. Ik kwam weer een beetje bij mezelf en daarom heb ik hem niet vaker gestoken. Ik hoorde hem nog schreeuwen en toen ben ik ervandoor gegaan. Het mes heb ik weggegooid. Net als mijn kleren."

Lees ook: 13-jarige jongen in borst gestoken: "Hij wilde mijn zoon in zijn hart raken"

De 13-jarige jongen strompelt naar huis, waar zijn moeder haar zoon ziet. Totaal in paniek en met de doodsangst in z'n ogen. In het ziekenhuis blijkt dat het letterlijk een haartje heeft gescheeld of hij had het niet overleefd. "Op internet stond een politiebericht over de steekpartij en toen realiseerde ik me dat ik dat was. Ik was erg opgelucht dat hij nog leefde maar realiseerde me dat ik iets verschrikkelijks had gedaan."

De hel
Pim van F. blijkt uiteindelijk op camerabeelden te staan dankzij camera's die langs de Middenweg staan. De beelden worden uiteindelijk bij Opsporing Verzocht en Bureau NH uitgezonden. Maar ondanks de vele tips wordt hij niet gepakt. Totdat hij niet langer met dit geheim kan blijven leven. "Ik voelde mijn ziel niet meer en heb er veel spijt van. ik denk wel eens dat ik naar de hel ga. Ik heb toen zelf de politie gebeld."

Vandaag stond hij voor de rechter voor de behandeling van zijn zaak. Justitie eist een jaar cel en tbs met dwangverpleging. De schuchtere timide Van F. luistert zenuwachtig naar de officier. "Ik begrijp dat ik straf verdien, ook al was ik het niet zelf maar de duivel. Ik moet wel gestraft worden, maar zeker geen tien jaar", pleit hij. Als hij aan het einde van de zitting het laatste woord krijgt, pakt hij een briefje uit zijn broekzak met een korte tekst. "Tot op de dag van vandaag wordt mijn ziel gepijnigd. Ik heb dit nooit gewild en heb er spijt van", leest hij voor. De rechter doet over twee weken uitspraak.