Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Stichting boos over geheime afspraken tussen Alkmaar en Noordwest Ziekenhuisgroep

4 april 2017, 14.12 uur · Aangepast 15 november 2017, 12.37 uur · Foto: Regionaal Archief Alkmaar

ALKMAAR Stichting Adapt, die zich ontfermt over kwetsbaar erfgoed in de gemeente Alkmaar, maakt zich grote zorgen over de afspraken die de gemeente Alkmaar gemaakt heeft met de Noordwestziekenhuisgroep over de bouw van een nieuw ziekenhuis. ''We mogen meepraten in een klankbordgroep maar eigenlijk staat alles al op papier. Dat is bizar.''

Lucas Zimmerman, van de stichting Adapt, is geschrokken van de 'geheime afspraken' tussen de gemeente Alkmaar en de Noordwestziekenhuisgroep. Die werden vrijgegeven nadat actiegroep Red de Hout een beroep deed op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). "De gemeente Alkmaar heeft vrij verregaande afspraken gemaakt", aldus Zimmerman. "De vraag is of dat nodig was."

De stichting Adapt is partij in de klankbordgroep van buurtbewoners, ondernemers en belanghebbenden, opgericht in verband met de nieuwbouw van de Noordwest Ziekenhuisgroep. De stichting maakt zich vooral zorgen om de toekomst van het naastgelegen rijksmonument Westerlicht. 

Verknald
In de afspraken staat dat de tuin van het voormalige bejaardentehuis op de schop gaat. "De tuin hoort onmiskenbaar bij de uitstraling van het monument. Dat wordt nu verknald." Volgens de stichting lijkt het erop dat er meer groen moet wijken voor de nieuwbouw dan naar buiten is gebracht. De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft wel de verplichting om "zich in te spannen" om het nieuwe ziekenhuisterrein zo groen mogelijk in te richten, maar dat is een rekbaar begrip. "Een boom van honderd jaar oud kun je niet vervangen voor een klein boompje."

De Stichting Adapt praat vanavond over de afspraken die Alkmaar en de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben gemaakt. De stichting overweegt uit de klankbordgroep te stappen.

Regionaal Archief Alkmaar