Whatsapp

Noord-Holland

Nieuwe vertrekhal Schiphol in gebruik: "Loopt lekker door"

4 april 2017, 11.43 uur · Aangepast 18 april 2017, 16.36 uur

SCHIPHOL De nieuwe, tijdelijke, vertrekhal van Schiphol is gisteren ceremonieel geopend. De eerste passagiers maakten vandaag gebruik van de hal.

De passagier die vanochtend als eerste gebruik maakte van de gigantische nieuwe hal was zich niet bewust van die primeur. Wel was ze erg tevreden over de gang van zaken in wat Vertrekhal 1 heet. "Heel vlot", zegt ze tegen NH Nieuws. "Het loopt lekker door."  

Haastklus
De nieuwe vertrekhal is in korte tijd uit de grond gestampt om de verwachte drukte op Schiphol beter te kunnen ondervangen. Het aantal passagiers groeide vorig jaar met maar liefst negen procent en dat leidt tot grote druk op de bestaande luchthavenvoorzieningen. 

Lees ook: KLM waarschuwt voor grote zomerdrukte op Schiphol

De nieuwe hal is 4.000 vierkante meter groot, heeft 22 incheckbalies en zes beveiligingsdoorgangen. De hal is in minder dan 200 dagen gebouwd, om voor de aankomende drukte van de zomer gereed te zijn.

De medewerkers van het '[email protected]'-team, die vrijwillig op de luchthaven staan om de reizigers wat extra service te bieden, hebben de ontwikkelingen rondom de nieuwe vertrekhal goed in de gaten gehouden. "Het was een grote verrassing toen we vandaag zagen hóe groot het werkelijk was", vertelt een van de gepensioneerde mannen. "We wisten dat ze er erg druk mee waren. We vinden het erg mooi geworden."

Ook reizigers zijn onder de indruk van de nieuwe hal: "Wat prachtig! In 200 dagen gebouwd? Indrukwekkend." 

Tussenoplossing
Mooi of niet, deze extra vertrekhal is slechts een tussenoplossing. De grote vraag is óf dit genoeg is voor de groei van Schiphol, die vorig jaar al veel groter was dan verwacht. Schiphol beweert van wel. "Je moet niet vergeten dat we tegen de grens aan zitten van het maximum aantal vliegbewegingen, 500.000 tot aan 2020. Daar gaan we ons aan houden. Dat betekent dat de groei toch beperkt gaat worden", vertelt Jos Nijhuis, president-directeur van Royal Schiphol Group.

Schiphol werkt de komende jaren aan een nieuwe pier en een terminal. De nieuwe A-pier moet in 2019 af zijn, en de vertrekhal in 2026. Voor nu zijn de passagiers in ieder geval nog tevreden. 

abc5media_video_0

NH / Eline Boshuizen
Whatsapp