Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Bouw Woon Leef: Is De Smaragd het beste gebouw van Nederland?

4 april 2017, 10.35 uur · Aangepast 4 april 2017, 11.08 uur

AMSTERDAM De Smaragd, een nieuw appartementencomplex in de Amsterdamse Indische Buurt, is genomineerd voor Beste Gebouw van Nederland. Maar wat maakt het zo bijzonder?

"Dat ie zo in de rondte loopt, dat vindt ik eigenlijk het mooist", zegt mevrouw Korendijk, bewoonster van het genomineerde pand. "Dat het niet allemaal zo stijf is, zo rechttoe rechtaan." 

Details
Het gebouw van corporatie De Alliantie wordt ook door vakmensen geroemd. In een tijd waarin veel geprefabriceerd wordt, onderscheidt De Smaragd zich door aandacht voor details. "Je ziet hier dat er veel aandacht is besteed aan dingen die met de hand zijn gemaakt", zegt Karin Hannema, jurylid van Beste Gebouw van Nederland.

Het complex aan de Insulindeweg torent hoog uit boven het Muiderpoortstation en bestaat uit zowel sociale woningbouw, als middeldure huur- en koopappartementen, maar aan de buitenkant is dat onderscheid niet te zien. Het gebouw is met zijn lichte baksteen een opvallende verschijning in de buurt en de ronde vormen doen denken aan de beroemde 'Amsterdamse School'.

Stemmen
Tot 2 mei kan iedereen zijn stem uitbrengen voor de verkiezing van de BNA (Bond van Nederlandse Architekten). Het gebouw is ook genomineerd voor de 'Amsterdamse Architectuurprijs'. Vorig jaar sleepte het gebouw de Zuiderkerkprijs in de wacht.

Foto: