Noord-Holland

Bewoners naar rechter om struikelsteen: herinnering aan oorlog te zwaar

31 maart 2017, 21.49 uur · Aangepast 31 maart 2017, 23.26 uur · Foto: AT5

Whatsapp

AMSTERDAM (AT5) Twee bewoners van Amsterdam Oud-Zuid zijn naar de rechter gestapt omdat ze de struikelsteen voor hun woning weg willen hebben. De constante confrontatie met het verleden zou voor hen te belastend zijn, schrijft Het Parool.

De struikelsteen ligt er ter nagedachtenis aan de voormalige bewoner van het pand die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en vermoord, is te lezen in Het Parool.

Volgens de huidige bewoners vormt de struikelsteen een "onredelijke belasting voor het privéleven van de bewoners en voor hun kinderen." Verder voelen ze zich aangetast in hun privacy, omdat de steen ervoor zou zorgen dat veel voorbijgangers 'indringend' naar de woning kijken.

De voorzieningenrechter verwees de zaak vorige week door naar de civiele rechter, schrijft de krant. Die moet de zaak binnenkort beoordelen.

Herinneringssteentjes
In Amsterdam liggen zo'n 400 struikelstenen. Dat zijn kubusvormige betonnen stenen, met een messing bovenplaat, die in en bij woningen worden geplaatst waar in de oorlog Joden hebben gewoond die zijn vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

Whatsapp