De Beleving blaast Medembliks brouwgeschiedenis nieuw leven in

0
Whatsapp

Noord-Holland

De Beleving blaast Medembliks brouwgeschiedenis nieuw leven in

31 maart 2017, 21.02 uur · Aangepast 31 maart 2017, 23.29 uur

MEDEMBLIK Kasteel Radboud in Medemblik heeft een eeuwenoude brouwgeschiedenis maar de afgelopen tweehonderd jaar kwam er geen bier uit voort. De nieuwe stadsbrouwerij De Beleving brengt daar nu eindelijk verandering in en is vanaf vandaag weer geopend.

In kasteel Radboud werd al in 1554 bier gebrouwen voor de bewoners van het kasteel. Vanaf 1591 werd er ook gebrouwen om bier te leveren aan de VOC-schepen die toentertijd uit Medemblik vertrokken. "Het bier dat in de stadsbrouwerij vanaf 1591 werd gebrouwen was echt bedoeld voor de verkoop aan schepen", zegt historicus Peter Swart.

Hoogtijdagen
Tussen 1615 en 1625 vierde de brouwerij onder de naam Anker en onder leiding van Gees Jans hoogtijdagen als een van de grootste bierleveranciers in de omgeving. 

In 1810 sloot de brouwerij zijn deuren en diende het als pakhuis. "Bier was duur om te maken en de verkoop aan schepen liep terug", zegt Peter Swart. Nu, meer dan tweehonderd jaar later, wordt er dan toch een nieuwe brouwerij geopend op die historische plek in Medemblik.  

Whatsapp