Ga naar Content

Het Schager dilemma: stemmen tijdens Paasvee?

SCHAGEN Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Schagen al voor een dilemma, want op 21 maart 2018 valt verkiezingsdag samen met de viering van de 125e Paasveetentoonstelling. De gemeente verplaatst de Paasveetentoonstelling niet graag, maar de verkiezingen uitstellen om een paar runderen is ook geen voor de hand liggende optie .

Voor de organisatie van de Paasveetentoonstelling staat het al 125 jaar vast. Verkiezingen of niet, tien dagen voor Pasen wordt de tentoonstelling gehouden. "Dat is langer dan welke coalitie het heeft uitgehouden", lacht organisator Willem Keesom. Hij heeft er geen zorgen om, want volgend jaar 21 maart is het gewoon Paasvee en daar komt niemand aan.

Dilemma
Voor de gemeente is het wel een behoorlijk dilemma, want hoe houd je verkiezingen tijdens een evenement waar zo'n 20.000 bezoekers op af komen en waar ook nogal wat gedronken wordt? Burgemeester Van Kampen vreest voor de openbare orde: "Mensen die in Schagen willen stemmen, moeten in een veilige omgeving kunnen stemmen en in alle rust. Dat gaat niet samen tijdens de Paasvee."

Lees ook: Dikbillen kijken op de Paasvee in Schagen

Ook voor de politiek, die uiteindelijk beslist of er uitstel wordt aangevraagd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, is het lastig. Behalve een negatief effect op de opkomst voorziet Sander Lensink van het CDA een ander probleem: "Welke Schagenees heeft zin om na de Paasvee stemmen te tellen?" Uiteindelijk beslist het ministerie of er uitstel komt. Burgmeester Van Kampen heeft goede hoop: "Ik denk dan aan het zuiden van het land waar verkiezingen en carnaval samen vielen. Toen dacht men ook: dat is niet handig."

Sommige stemmers tillen er niet zo zwaar aan: "Het kan toch gewoon allebei? Als je naar de Paasvee gaat, dan kun je ook even tijd vrijmaken om te gaan stemmen." De eerstvolgende Paasveetentoonstelling is volgende week woensdag, 5 april.

Foto: NH Nieuws/Matthijs Gemmink