Noord-Holland

NH Peilt: Laat jij je kind met een zakmes spelen?

31 maart 2017, 11.32 uur · Aangepast 31 maart 2017, 11.58 uur

Whatsapp

NH PEILT We voeden onze kinderen veel te veilig op. Daarom leren kinderen geen risico’s te herkennen. Daarom lanceert expertisecentrum VeiligheidNL een campagne voor risicovol spelen. Zou jij je kind in een boom laten klimmen, of zelfs met een zakmes laten spelen?

Spelen met een zakmes
Volgens VeiligheidNL zouden ouders hun kind al van het vijfde jaar zouden meer moeten laten rennen, skaten en klimmen. Ook moeten ze hen zelfs leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen als een zakmes, hamer of dartpijltjes.
 
Risico’s inschatten
Uit onder andere Belgisch onderzoek blijkt dat kinderen die riskante spelletjes doen, beter zijn in het inschatten van risico’s. Volgens VeiligheidNL krijgen kinderen ook meer zelfvertrouwen en ruimtelijk inzicht van risicovol spelen. En ze worden motorisch vaardiger.
 
 
Te beschermend
Het expertisecentrum heeft een onderzoek laten doen, waaruit blijkt dat 79 procent van de ouders hun kind wel graag vaker risicovol wil laten spelen. Maar de scholen en overheidsinstanties zijn te veel gericht op het beschermen van van kinderen. 
 
 
Ouders willen wel maar durven niet
Een van de conclusies uit het onderzoek is dat veel ouders in principe wel inzien dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind. Maar ze zien in de praktijk belemmeringen zoals angst dat hun kind zich verwondt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren.
 
Wat vind jij?
Moeten we ons kind rustig met een zakmes laten spelen om de risico’s te leren of is er niks mis mee om je kind zo veel mogelijk te beschermen?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer! Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl

Whatsapp