Whatsapp

Noord-Holland

Gemeente probeert met geheim contract conflict in doofpot te stoppen

30 maart 2017, 23.20 uur · Aangepast 31 maart 2017, 00.12 uur

BLOEMENDAAL Met een geheime overeenkomst heeft de gemeente Bloemendaal geprobeerd het lang slepende conflict met twee inwoners in de doofpot te stoppen. Dat blijkt uit een document dat in handen is van NH Nieuws.

Ondernemer Rob Slewe is verrast als hij de vaststellingsovereenkomst van zes pagina's krijgt. Hem wordt een tegemoetkoming voor de geleden schade van 25.000 euro geboden, maar alleen als het contract geheim blijft. Hij ziet er niets in. "Dat is maar een kwart van de kosten die ik alleen al aan advocaatkosten had. Iedereen die dit leest, ziet dit gewoon als een zwijggeld contractje." Niet alleen de geheimhouding stuit hem tegen de borst, maar ook alle voorwaarden die er aan verbonden zijn.

Lees ook: Boek over Elswoutshoek-gate moet 'spiegel zijn voor politiek'

Hij mag bijvoorbeeld als hij zou tekenen geen juridische procedures meer voeren tegen de gemeente en politici die hem dwars zouden hebben gezeten, Wob-verzoeken moet hij intrekken en hij mag ook geen denigrerende opmerkingen meer maken aan het adres van de gemeente. "Alleen al dat. Wat zijn denigrerende opmerkingen?", vraagt Rob zich af. "Dat is gewoon ook een beperking van mijn vrijheid van meningsuiting." Ook moet hij voorkomen dat familieleden rechtszaken gaan voeren.

Maffia
De Bloemendaler heeft al veel meegemaakt. Het begint allemaal in 2009 als de broers Rob en Hans het landgoed Elswoutshoek kopen. Ze willen het verwaarloosde landgoed opknappen en een nieuw huis bouwen. De gemeente lijkt daar eerst mee in te stemmen, maar in de loop van de tijd wordt er om onduidelijke redenen steeds moeilijker gedaan.

Lees ook: De val van burgemeester Nederveen: de feiten

Hij leeft inmiddels samen met zijn broer Hans al acht jaar in onmin met Bloemendaal. In die tijd zijn er al stiekem telefoongesprekken van ze opgenomen, zijn ze zwartgemaakt door een wethouder en zeiden lokale journalisten geïntimideerd te zijn door de gemeente omdat ze schreven over de kwestie. 

Don Quichote
Meerdere burgemeesters en wethouders zijn al gestruikeld over de kwestie die maar geen eind lijkt te krijgen. Burgemeester Bernt Schneiders is tijdelijk aangesteld om schoon schip te maken en doet er veel aan om een oplossing te regelen. Hij bood de broers al een keer excuses aan, maar de meerderheid van de gemeenteraad heeft hij nog niet zover kunnen krijgen dat er ook een definitieve oplossing ligt.

Lees ook: Bloemendaal klaar voor vaste burgemeester 'die stevig in de schoenen staat'

Het contract dat er nu ligt, lijkt een ultieme poging om het dossier voor goed te sluiten. Waar het niet dat Rob niet gaat tekenen. "Ik heb er natuurlijk wel over gedacht. Het had wellicht een positief gebaar kunnen zijn van de gemeente, maar niet met deze zes pagina's voorwaarden. Ik mag een Don Quichote zijn, maar ik vind niet dat de bestuurders in dit dossier er zo mee weg mogen komen. Dat het gewoon even afgekocht wordt."

Reactie burgemeester
Schneiders is boos en verwijt Rob dat hij het document heeft gelekt. Volgens Rob ligt de zaak echter anders. Hij heeft het document al even en heeft besloten het vrij te geven, omdat hij er achter kwam dat anderen in de Bloemendaalse politiek het stuk al hadden verspreid.

De burgemeester laat in een interview met NH Nieuws weten dat hij het "heel jammer vindt dat de overeenkomst is uitgelekt". Hij vindt dat de broers "hun eigen glazen hebben ingegooid, juist nu zo vlak voor de finish". 

Whatsapp