Ga naar Content

Woede om afgesloten parkeerterrein Medemblik: "Mijn woongenot is gewoon weg"

MEDEMBLIK Bewoners van het Kerkplein mogen niet meer voor de deur parkeren. Er zijn acht parkeerplekken, maar het terrein is van de kerk en die heeft er een paal neergezet, zodat buurtbewoners er niet meer op kunnen.

"Het is verschrikkelijk", vertelt Hillie Bouwhuis, een van de bewoners van het Kerkplein. "Het werd altijd gedoogd dat wij daar mochten parkeren en nu mag het opeens niet meer."

'Woongenot is weg'
Bouwhuis heeft een aantal jaren geleden haar rug gebroken, waardoor ze niet meer zo lang kan lopen. Ook tillen kan ze eigenlijk niet meer. De auto een straat verderop parkeren is voor haar dan ook niet ideaal. "Als ik boodschappen heb gedaan, moet ik de buurvrouw bellen of ze mijn boodschapjes uit de auto naar mijn huis wil dragen. Mijn woongenot is gewoon weg."

Het kerkbestuur is tot de beslissing gekomen om het terrein af te sluiten, omdat het constant vol stond met auto's van buitenaf. "Als er hier kerkdiensten, begrafenissen of andere activiteiten waren, dan was het te vaak zo dat oude mensen die slecht ter been zijn, hier niet konden parkeren", vertelt Marianne van de Stolpe van Stichting Bonifaciuskerk Medemblik. 

"We hebben altijd gedoogd dat de bewoners van de vijf huizen aan het Kerkplein hier mochten staan en we hebben echt ons best gedaan om tot een oplossing te komen met briefjes onder de ruiten. Maar het werd gewoon niet beter. Wij konden vaak zelf niet parkeren en laden en lossen was ook vaak een probleem."

Code
Hillie Bouwhuis ziet ook wel in dat het parkeerterrein vaak vol stond. "Iedereen parkeert hier, ook toeristen." Maar ze begrijpt niet dat het kerkbestuur geen uitzondering kan maken voor de bewoners van de vijf huizen aan het Kerkplein. "Ze kunnen ons toch de code geven van die paal?"

Marianne van de Stolpe zegt in het verleden een oplossing te hebben aangedragen voor het parkeerprobleem. "We boden aan dat ze een sleutel van een parkeerpaaltje konden krijgen tegen een kleine vergoeding, maar dat wilden ze toen niet."

Foto: NH/Marieke Pijlman