Ga naar Content

Ouder echtpaar zoekt levensreddende helden: "We kukelden zo het spoor op"

CASTRICUM Het had afgelopen zaterdag veel erger kunnen aflopen voor een ouder echtpaar uit Castricum. De auto van Thea (81) en Ben (90) Gerits kwam midden op een spoorovergang vast te zitten. Gelukkig stopten twee helden om de auto van het echtpaar weer de weg op te tillen.

"Deze mannen hebben ons echt uit de brand geholpen", zegt Thea tegen NH. Zij was met haar man een weekendje weg in De Lutte in Twente. Op zaterdag besloot het echtpaar naar Gronau in Duitsland te rijden om een dagje te shoppen. Onderweg ging het op het spoor fout.

"We kwamen aangereden bij een spoorovergang. Omdat het onbewaakt was, keek mijn man links en rechts om te zien of er een trein aankwam. Op dat moment kwam op de tegenliggende weg een witte bestelbus met voorrang aangereden en wij moesten uitwijken. Mijn man schrok en nam toen een ruime bocht waardoor onze auto zo het spoor op kukelde", zegt Thea.

Paniek
De rechterwielen van hun Fiat kwamen vast te zitten. In paniek stapten de twee meteen hun auto uit. "Mijn man zei nog 'ik stop de trein wel', maar ik dacht: als er een trein aankomt, dan ziet die jou niet. Ik heb toen staan schreeuwen en zwaaien naar het witte busje dat langs was gereden. Het busje stopte. Twee stoere kerels stapten uit en kwamen ons toen helpen."

Shock
De Nederlandse mannen van een jaar of veertig wisten de auto weer de weg op te krijgen. Eén van hen ging achter het stuur zitten en gaf gas, terwijl de andere de rechterkant van de auto omhoog tilde. Het echtpaar was nog in shock toen ze de twee mannen bedankte. "We hebben toen even stilgestaan om bij te komen van de schrik, maar we vergaten helemaal die mannen om hun naam en adres te vragen."

Ze hopen door middel van media-aandacht de twee redders op te kunnen sporen. "We moesten meteen denken aan het drama in Friesland. Zonder deze mannen had het heel anders af kunnen lopen."

Foto: H. Petterson