Ga naar Content
Noord-Holland

Sprookjeswonderland en Linnaeushof voeren strenger rookbeleid in

28 maart 2017, 14.10 uur
Door: · Foto: Shutterstock/ANP

ENKHUIZEN/BENNEBROEK Sprookjeswonderland en speeltuin Linnaeushof voeren dit seizoen een strenger rookbeleid in. Dat melden beide recreatieparken aan NH.

In de speeltuin en het sprookjesbos van het Enkhuizense park mogen rokers geen sigaret meer aansteken, laat directeur Matthijs de Vries weten. Die wijziging gaat al per 8 april in, de dag dat Sprookjeswonderland het nieuwe seizoen opent. 

Lees ook: Vanaf zaterdag roken in rij attractiepark niet meer toegestaan

4 speciale rookplekken
Ook in de grootste speeltuin van Europa, de Linnaeushof in Bennebroek, wordt het roken ontmoedigd. Nog voor de meivakantie heeft de speeltuin vier speciale rookplekken ingericht, kondigt directeur Cok Milatz aan. Dat worden geen rookzuilen zoals we die kennen van stations, maar helemaal 'aan het zicht onttrokken' rookplekken, legt hij uit. "Het wordt een driehoekige ruimte met schermen eromheen, zodat niemand je ziet roken."

Met dat initiatief steekt de Linnaeushof z'n nek uit, erkent Milatz. "Het is een precair onderwerp. Je kan roken ook niet verbieden, want dan jaag je je klanten weg. Maar je wil ook niet dat iedereen bij de ingang gaat staan roken, zoals bij restaurants. Bij ons komen mensen met echt jonge kinderen. Dan wil je het goede voorbeeld geven en zeker niet dat mensen bij ons aankomen en zich eerst door een rookwalm moeten worstelen."

Lees ook: Pretparken willen geen rokers meer zien

Huiverig
Voor Sprookjeswonderland is zo'n speciale plek voor rokers nog een brug te ver. "We zijn er nog een beetje huiverig voor", reageert De Vries. "Er is nog een grote groep mensen die wel roken en we willen niet de eerste zijn met rookplekken. Dat geeft ook veel discussies."

Zijn park heeft al jarenlang oog voor rookvrije plekken op het park. "We hebben een strenger rookbeleid dan veel andere parken. Bij ons is roken alleen toegestaan 'onder de blote hemel'. In wachtrijen en (deels) onder een overkapping mocht het al niet. Nu gaan we het ook verbieden in de speeltuin en het sprookjesbos. Daar zitten mensen dichter op elkaar."