Whatsapp

Noord-Holland

Bouw Woon Leef: 'Paterschool' het Missiehuis in Hoorn wordt omgebouwd tot appartementencomplex

28 maart 2017, 08.30 uur

HOORN Het Missiehuis in Hoorn, een voormalige school voor jonge missionarissen, wordt straks verbouwd tot appartementencomplex. Maar voordat het zover is en de bouwvakkers aan de slag gaan, halen twee West-Friese paters herinneringen op. Beide zijn ze tientallen jaren geleden opgeleid in het Missiehuis.

Terug naar de jaren vijftig: een tijd van soberheid, discipline, orde en een streng regime. Toch was het geen kommer en kwel in het Missiehuis, omdat er ook veel ruimte was voor sport en ontspanning. Piet Korse en Theo Geurtsen lopen ruim zestig jaar later weer door de gangen van hun Missiehuis, de plek waar ze gevormd werden tot pater. Eindelijk gaan de deuren open die vroeger voor hen gesloten waren. 

Historie
Het monumentale Missiehuis werd in 1928 gebouwd door de missionarissen van de Mill Hill-orde. Het gebouw deed dienst als school, waar de jonge gelovigen werden opgeleid. Het gebouw had een eigen kapel en kerkhof. De monniken, paters en zusters woonden en werkten hier intern.

In de jaren zestig verliet de orde het gebouw. Daarna is het vooral bekend geworden als het gebouw van de GGD in Hoorn. Twaalf jaar geleden kwam het leeg te staan, wachtend op een nieuwe bestemming. Inmiddels is besloten dat er veertig woningen komen in het monumentale pand. Om het project rendabel te maken, worden er in de achtertuin ook nog eens negentig appartementen gebouwd. 

NH / Marc Ruyg
Whatsapp