Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Opkomst en ondergang van bondscoach Danny Blind

27 maart 2017, 14.13 uur · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

AMSTERDAM Bondscoach Danny Blind werd zondag ontslagen door de KNVB, nadat Oranje zaterdag een wanprestatie leverde in Sofia tegen Bulgarije in de kwalificatiereeks voor het EK in Rusland in 2018 (2-0). We zetten de opkomst en ondergang van de bondscoach op een rij in vijf punten.

1. In 2012 wordt Blind aangesteld als assistent van bondscoach Louis van Gaal. Met de nodige strubbelingen vanwege blessures werken ze toe naar het WK in Brazilië in 2014. Daar haalt Oranje tot verbazing van vele volgers de halve finale, waarin de ploeg verliest van Argentinië. In de troostfinale wint Nederland van gastland Brazilië en krijgen de spelers het brons omgehangen. Bondscoach Louis van Gaal wordt gekozen tot coach van het jaar.

2. Na de derde plek van het WK van 2014 wordt Guus Hiddink aangesteld als bondscoach. Hij moet Oranje naar kwalificatie en een goede klassering op het EK van 2016 in Frankrijk leiden. Blind wordt ook zijn assistent, maar de KNVB legt tot verbazing van veel mensen meteen vast dat Blind na het EK van 2016 bondscoach wordt.

3. In juli 2015 wordt Guus Hiddink ontslagen nadat de voorbereiding op het EK in 2016 slecht verloopt. Blind wordt, eerder dan was vastgelegd, aangesteld als bondscoach. Hij slaagt er niet in om Oranje in de resterende poulewedstrijden op de rails te krijgen. Nederland verliest drie van de vier resterende wedstrijden en wordt vierde in de poule, achter Tsjechië, IJsland en Turkije. Nederland ontbreekt dus op het EK in Frankrijk, waar voor het eerst 24 landen aan meedoen..

4. Voor Blind is het gemiste EK geen reden om te vertrekken. Samen met Marco van Basten en Dick Advocaat wil hij met de nationale ploeg de weg naar eerherstel inslaan. Beide assistenten laten Blind echter al snel in de steek. Dick Advocaat gaat liever als hoofdtrainer van Fenerbahçe aan de slag en Van Basten wil een droombaan bij wereldvoetbalbond FIFA niet weigeren. Fred Grim wordt de nieuwe assistent. Alsof het opstappen van de assistenten al niet tot voldoende onrust leidt voor de start van het kwalificatietoernooi voor het WK in Rusland, besluit Bert van Oostveen dat zijn positie als directeur betaald voetbal van de KNVB onhoudbaar is. Hij stapt per 1 september 2016 op en is nog steeds niet vervangen bij de bond.

5. Vijf dagen na het opstappen van Van Oostveen start Blind het kwalificatietoernooi voor het WK in Rusland in 2018 met een gelijkspel in Zweden (1-1). Na een zege op Wit-Rusland (4-1), een nipte nederlaag tegen Frankrijk (1-0) en een overwinning op Luxemburg (3-1), lijkt een eindklassering als tweede in de poule binnen handbereik. Afgelopen zaterdag levert Oranje een wanprestatie in Sofia en verliest van Bulgarije met 2-0, waardoor de tweede plek in de poule ver weg is. Hoewel aanvoerders Arjan Robben en Wesley Sneijder ervoor pleiten dat de Blind aan moet blijven, volgt een dag later het ontslag van Blind.