Ga naar Content

Kleermaker na 65 jaar nog dagelijks achter de naaimachine

BEVERWIJK Beverwijker Bert Nuhaan werkt al 65 jaar als theaterkleermaker. Nog steeds naait hij dagelijks in zijn atelier in Velsen-Noord. Hij denkt nog lang niet aan stoppen.

Bert Nuhaan maakt kleding voor theater, musical en opera. Hij viert dit jaar zijn 65-jarig jubileum in het vak. "Ik begon met werken op 12 maart 1952." Hij herinnert het zich nog goed. "Na de ambachtsschool voor kleermaker ging ik als veertienjarige aan het werk." Werkweken van 48 uur waren destijds de norm. "En dat voor zes en een halve gulden per week."

Hij naait niet alleen maar kostuums. "Ik maak ook mode. Onlangs heb ik kleding genaaid voor een modeshow in New York. Dat was van een oud-student van mij. De verkoop loopt als een trein."

Japon wordt broek
Oude pronkstukken vinden bij hem een nieuwe bestemming. "Deze voering komt van een japon uit de jaren zestig, die kreeg ik van een vriendin. Ik dacht meteen: dat is voor een colbert! Kijk, het zit ook aan de binnenkant van mijn broek."

Waar is hij het meest trots op? Bert laat een foto zien van Danny de Munk in kostuum. "Ik heb de leren pakken gemaakt voor de eerste musical van Joop van den Ende: Cyrano de Bergerac. Dat was erg bijzonder."

Foto: