Noord-Holland

Uitvaartverzorger laat ontwerp crematorium Alkmaar niet aanpassen

26 maart 2017, 20.32 uur · Aangepast 26 maart 2017, 22.17 uur

NHNieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR - ALKMAAR Uitvaartverzorger Monuta laat het ontwerp van hun crematorium in Alkmaar niet aanpassen. Stichting Behoud Historisch Landschap had dat als wens. De uitvaartorganisatie vindt dat het ontwerp juist wel in het landschap aan de westrand van Alkmaar past.

Afgelopen woensdag stelde de Raad van State de diverse bezwaarmakers tegen de komst van de crematorium in het ongelijk. De gemeente had volgens RvS de vergunnig terecht verleend.

Uitvaartverzorger Monuta kan na tweeënhalf jaar vertraging beginnen met de bouw van het crematorium op de plek van het voormalige tuincentrum De Hoef, gelegen aan de Meerweg in Alkmaar.

Geknok
Sinds 2014 wordt door omwonenden van De Hoef en de Stichting Behoud Historisch Landschap BES geknokt tegen het plan van projectontwikkelaar Vrieshorst en Monuta. De bezwaarmakers vinden het ontwerp veel te groot en niet passen in de omgeving.

Lees ook: Alkmaar krijgt betwiste crematorium toch

"Er komt meer verkeer en de functie vinden de mensen niet erg fijn in hun achtertuin", vertelt Wendy Jongebloet namens een aantal omwonenden. "Er is ook helemaal geen noodzaak voor een crematorium. Elf kilometer verderop in Heerhugowaard staat een heel nieuw regionaal crematorium. Er is geen tekort. Dus waarom wordt er dan, ondanks alle bezwaren van omwonenden en bewoners van Hoefplan, doorgegaan."

Misser
Cor Kraakman van de Stichting ziet vooral verliezen voor het aangezicht van het polderlandsschap. "Dit is een 452 jaar oude polder. Een uniek stuk open landschap zo vlakbij een groot verstedelijkt gebied. De bouw van het tuincentrum werd al een planologische misser genoemd.

Die misser had hersteld kunnen worden. Nu komt er dus een gigantisch groot gebouw wat totaal geen relatie heeft met het omringende landschap."

Ontwerp
Kraakman heeft de hoop dat het huidige ontwerp aangepast kan worden. "Als het er dan toch moet komen, dan willen we in overleg met Monuta en de gemeente kijken of het gebouw zodanig kan worden aangepast dat het wel opgaat in het landschap". Maar Erik Telgen van Monuta is helder over het ontwerp. "Wij vinden juist dat het heel mooi past in het landschap, dus het antwoord is 'nee'."

Juridisch zijn de bezwaarmakers nu uitgespeeld. Volgens Jongebloet gaan een aantal omwonenden nog wel een schadeclaim indienen bij de gemeente in verband met de (mogelijke) waardevermindering van hun woning door de komst van het crematorium.

Monuta denkt halverwege volgend jaar de deuren te openen van het nieuwe crematorium.