Ga naar Content

Bas gaat fietsen naar China: "Al vanaf m'n vijfde hierover gedroomd"

AMSTELVEEN Bas Jongerius (27) wist het ruim twintig jaar geleden al. Later als hij groot was, zou hij naar China fietsen. Vandaag is het zo ver.

De man die Bas op 5-jarige leeftijd inspireerde, is Theo. Het ene moment fietst hij de wereld rond, het andere moment werkt hij als bioloog bij het tuincentrum in Amstelveen bij de vader van Bas. "Als hij in de ochtend aan kwam fietsen, zei mijn vader altijd: 'Bas, dat is Theo en Theo kan nu ieder moment uit China zijn komen fietsen'", aldus Bas.

Westerse luxe
Bas ziet de reis naast een mentale en fysieke uitdaging als een manier om los te komen van de Westerse luxe: water dat uit de kraan komt, stroom dat uit het stopcontact komt en internet dat altijd op onze telefoon aanwezig is.

Toch neemt hij meerdere moderne digitale snufjes mee die in veelal arme streken waar Bas doorheen zal fietsen niet vanzelfsprekend zijn. Hiermee legt hij zijn reis van Amsterdam naar China via Duitsland, de Balkan, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië vast.

De Amstelvener begrijpt dat het een beetje gek is om met dure technische spulletjes landen door te reizen die misschien wel extreme armoede kennen. Bas: "Maar ik denk dat je daar pas de aandacht op kunt richten wanneer je het vastlegt. En dan moet je dus wel iets hebben om het vast te kunnen leggen."

Half jaar
In een half jaar tijd wil Bas de grens van China bereiken. Dat is zo'n 12.000 kilometer fietsen vanaf Amsterdam. Hij rekent op 400 kilometer per week, maar als het langer duurt, is dat niet erg. Zijn reis is hier te volgen.

Foto: NH