Ga naar Content
Noord-Holland

Nuon slaat bod van miljoen om kolencentrale te sluiten af

23 maart 2017, 20.50 uur · Aangepast 23 maart 2017, 21.03 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM Energieleverancier Vandebron wilde de kolencentrale op de Hemweg in Amsterdam voor een miljoen euro overnemen om er een duurzamer bestemming aan te geven. Maar eigenaar Nuon wees dat bod vandaag af.

Met het geld zou Nuon een goede regeling kunnen bieden aan de tweehonderd medewerkers van de Hemweg-centrale die door de sluiting hun baan verliezen, zegt Vandebron. Het bod werd vandaag overgebracht aan de Nuon-directie.

Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling voor het personeel zou komen. "De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur", zei Aart van Veller, medeoprichter van Vandebron, vandaag. "Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten."

Stunt
Maar Nuon vindt het bod niet hoog genoeg, meldt het Parool vanavond. De directie beschouwt het bod als een stunt van hun concurrent. Een miljoen euro zou niet genoeg zijn om de mensen die nu in de kolencentrale werken te compenseren. "Jammer, want wij vinden de werkgelegenheid van onze mensen een heel serieuze zaak", laat Nuon weten. 

Lees ook: Kolencentrale Hemweg in Amsterdam mogelijk eerder dicht

De energieleverancier liet vorig jaar al weten open te staan voor verkoop van de centrale. Door het mislopen van subsidie voor biomassa zag Nuon zich gedwongen de kolencentrale te sluiten of te verkopen. 

Lees ook: Nuon noemt sluiting kolencentrale Westelijk Havengebied Amsterdam 'bespreekbaar'

Nuon mag dan geen interesse hebben, volgens Vandebron is er brede support voor de overname. Binnen vier uur zouden al meer dan 10.000 mensen een petitie voor sluiting getekend hebben.  

Hoeveel willen jullie er dan voor hebben, @Nuon? Binnen 4 uur willen ruim 10.000 mensen #Hemweg @MinisterieEZ Luisteren geeft energie, toch? pic.twitter.com/AIcb9WzLgF

— Vandebron (@Vandebron) 23 maart 2017