Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Ontbreken hertenhek levert levensgevaarlijke situaties op'

22 maart 2017, 20.20 uur · Aangepast 22 maart 2017, 20.40 uur

ZANDVOORT Al jaren lopen er herten door het centrum van Zandvoort, maar de laatste tijd leidt het steeds vaker tot gevaarlijke situaties. Daarom probeert Willem van der Sloot via een burgerinitiatief een fatsoenlijk hek bij de duinen te krijgen, om de herten in hun natuurlijke habitat te houden.

Volgens Willem, die de herten elke dag weer veilig van het dorp naar de duinen begeleidt,  is de kern van het porbleem een hek nabij de Waterleidingduinen. Daar zouden de dieren met speels gemak overheen kunnen, waardoor ze alsmaar weer terugkeren naar het centrum van Zandvoort. "Het zijn een paar paaltjes en een draadje. Ze hoeven niet eens te springen om hier overheen te komen. Het is een hek van niets."

Lees ook: Raad van State: damherten mogen worden afgeschoten

Willem vindt daarom dat een groter, steviger hek iets verderop met 500 meter verlengd moet worden, zodat de herten blijven waar ze horen. Om dat te bewerkstelligen is hij een burgerinitiatief gestart, waarmee Willem 250 handtekeningen wist te verzamelen. 

Lees ook: Zandvoort geteisterd door 'hangherten': "Ze willen niet terug naar de duinen"

Burgemeester Niek Meijer kreeg het initiatief gisteren overhandigd. "Ik vind het goed dat mensen zelf zulke acties opppakken." Of hij actie gaat ondernemen naar aanleiding van het initiatief, kan hij nog niet zeggen. "We moeten eerst onderzoeken of de grond waar het hek zou moeten komen van onze gemeente of van de gemeente Amsterdam is."

Doden
Tot die tijd houdt Willem zijn hart vast. "Als dat hek er niet komt, gaan we ongelukken krijgen in het dorp. Dan gaan er doden vallen", vreest hij. 

Herten op het spoor bij Zandvoort (archiefbeeld) - Willem van der Sloot