Ga naar Content
Noord-Holland

Hoofd beruchte maffiabende met Noord-Hollands verleden opgepakt

22 maart 2017, 17.34 uur · Aangepast 22 maart 2017, 18.37 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AALSMEER/DIEMEN De beruchte Italiaanse maffiabaas Santo Vottari is bijna tien jaar na een aantal moorden waar hij voor verantwoordelijk voor wordt gehouden, opgepakt en veroordeeld. Vottari is de baas van de 'Ndrangheta, een criminele organisatie die ook in Aalsmeer en Diemen actief was.

Vittori (44) werd gevonden in een bunkerkelder in het Italiaanse Calabrië. Volgens de Europese poltitieorganisatie Europol wordt Vittori beschuldigd van meerdere moorden. Hij zou de vrouw van een rivaal vermoord hebben en betrokken zijn geweest bij de geruchtmakende moord op zes Italianen in 2006. De zes leden van een rivaliserende bende werden voor een pizzeria in Duisburg neergeschoten. 

Actief op Aalsmeerse bloemenveiling
De 'Ndrangheta staat bekend als de machtigste maffiaorganisatie van Italië en is ook ver daarbuiten actief. Anderhalf jaar geleden werd bekend dat leden van de 'Ndrangheta al jarenlang actief waren op de Aalsmeerse bloemenveiling. Ze verstopten drugs in bloemen en lichtten meerdere bloemenhandelaren op middels financiële constructies.

Lees ook: Italiaanse maffia slaat toe op bloemenveiling in Aalsmeer

Ook in 2009 bleek al dat er leden van de 'Ndrangheta in Nederland actief waren. Begin van dat jaar werd een voortvluchtige leider van de organisatie in Diemen opgepakt wegens verdenking van betrokkenheid bij de moorden in Duisburg.

Een tweede voortvluchtige die zich in Hoofddorp schuil hield, werd in augustus dat jaar in Aalsmeer gearresteerd. Hij werd in Italië tot levenslang veroordeeld wegens moord, poging tot moord en betrokkenheid bij een criminele organisatie.