Ga naar Content

ZVV Zaandijk bestaat 100 jaar: terugblik met clubicoon Henk Groot

ZAANDAM Dit jaar bestaat voetbalvereniging ZVV Zaandijk in Zaandam maar liefst 100 jaar. De club bracht vele grote voetballers voort, onder wie Ajax-grootheid Henk Groot. 

Op 17-jarige leeftijd vertrok Groot bij ZVV om achtereenvolgens bij Telstar, Ajax, Feyenoord, weer Ajax en Oranje te gaan voetballen. Ruim vijftig jaar later heeft Henk nog steeds warme banden met de club waar hij als jonge jongen groot is geworden.

Henks vader was in 1917 al nauw betrokken bij de oprichting van de vereniging en ook zijn broer Cees Groot, met wie hij later bij Ajax speelde, begon er zijn carrière. Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste van Zaandijk, maar zijn talent werd al eerder ontdekt. "Hij stak in ons aspirantenteam al ver boven de rest uit. Technisch was hij gewoon veel beter", zegt oud-teamgenoot Kees Hartland op de tribune naast het hoofdveld. 

Stormvogels
Henks talent bleef ook niet onopgemerkt buiten Zaandam en na een jaar in het eerste vertrok hij in in 1956 naar de Stormvogels in Velsen, tegenwoordig Telstar. "Ik kan mij nog herinneren dat wij een goede ploeg hadden daar", zegt Groot. Na drie seizoenen in Velsen tekende Henk in 1959, net als zijn broer Cees, bij Ajax.

Een jaar later werd Henk geselecteerd voor het Nederlands Elftal. "De eerste keer dat ik gekozen werd was ik negentien of twintig. Ik was zó blij dat ik mijn fiets heb gepakt en door Zaandijk en De Koog ben gaan fietsen. 'Ik ben een speler van het Nederlands Elftal', dacht ik. Maar niemand wist het, alleen ik", lacht Henk.

Doodschop
In 1969 kwam er op 29-jarige leeftijd abrupt een eind aan zijn carrière als voetballer. Tijdens een interlandwedstrijd tegen Polen kreeg Groot in het begin van de tweede helft een doodschop op zijn knie. "Ik denk dat ze het in de rust besproken hebben, want hij gaf mij toch een schop. Dat is mijn laatste wedstrijd geweest", zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt.