Ga naar Content
Noord-Holland

Hoofddader 'Slag bij Beverwijk' heeft nu zitplaats in skybox de Kuip

22 maart 2017, 12.37 uur · Aangepast 22 maart 2017, 14.17 uur
Door: · Foto: Shutterstock/ beeldbewerking NH

BEVERWIJK 'De slag bij Beverwijk' in 1997 zit bij veel 35-plussers in het geheugen gegrift. Hooligans gingen elkaar bij Beverwijk op gewelddadige manier te lijf en een Ajax-supporter kwam er zelfs bij om het leven. Een van de hoofddaders van de veldslag is tegenwoordig weer in genade genomen en heeft zelfs een zitplaats in een skybox van de Rotterdamse Kuip.

Die hoofddader is Feyenoorder Leonardo Pansier. Hij werd door justitie aangewezen als verantwoordelijke voor de dood van Ajax-fan Carlo Picornie en werd hier ook voor veroordeeld. Nu, twintig jaar later, zit hij elke zondag doodgewoon in de skybox van een van de geldschieters van Feyenoord, Hennie Huigen.

Lees ook: Veldslag tussen AZ- en Feyenoord-hooligans op braakliggend terrein

Vorig jaar zat de ex-hooligan daar zelfs nog in de nabijheid van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die verantwoordelijk is voor de bestrijding van voetbalvandalisme, schrijft het NRC vandaag. Feyenoord zelf lijkt het verleden van Pansier ook vergeten te zijn en ging in 2014 zelfs met hem in zee voor het maken van een film, The other side of the heart is white.

Verkeerd effect
De casus van Pansier is niet de enige in zijn soort. Veel clubs in het betaald voetbal worstelen met harde kern-supporters, zegt Ramón Spaaij, bijzonder hoogleraar sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam tegen de krant. Er kan volgens hem een verkeerd effect van uitgaan. "Het houdt de mythevorming rondom zo'n persoon in stand."

Lees ook: Voetbalcrimineel is 'bodyguard' bij Ajax

Feyenoord laat in een korte reactie aan het NRC weten dat mensen die "hun straf hebben uitgezeten" welkom zijn bij een voetbalwedstrijd, zodra hun stadionverbod is afgelopen.